Gazdaság

2015.07.02. 11:49

Mire költik pénzüket az idősek? Jövőre havi kétezer forinttal lesz több az átlagnyugdíj

A kormány nemrégiben bejelentette, hogy jövőre 1,6 százalékkal növeli a nyugdíjakat. Hozzáértők becslése szerint ma 120 ezer forint az átlagnyugdíj Magyarországon. Hogyan alakulnak az árak? Mennyi a létminimum a nyugdíjasok háztartásában?

A kormány 2016-ban 1,6 százalékkal növeli a nyugdíjakat (az idén az év elején azok 1,8 százalékkal nőttek). Ezt jelentették be a 2016-os költségvetési törvény alapján, ugyanis a várható áremelkedéssel (inflációval) megegyező ütemben emelik a nyugdíjakat. Becslések szerint 120 ezer forint most egy átlagnyugdíj. Ám nagy szórások vannak, mivel 28.500 forintos nyugdíjminimumot kap 112 ember, a topnyugdíj viszont eléri a havi 1,3 millió forintot is. Emiatt a jövő évi emelés az átlagnyugdíjban részesülők számára havi kettőezer forint pluszt jelent.

Mindehhez milyen társadalmi és jövedelmi folyamatok társulnak most? Minek növekedtek, minek csökkentek az árai az elmúlt hónapokban?

A Központi Statisztikai Hivatal az idei év első négy hónapjáról adott közre elemzést.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján készült táblázat a magyar nyugdíjasok létminimum számításairól készült, mely a tavalyi állapotot mutatja. Grafika: Kelemen Attila

Az alapvető népmozgalmi mutatók szerint 2015 első négy hónapjában többen születtek és haltak meg, mint egy évvel korábban. Az előzetes adatok szerint 2015. január–áprilisban 29 184 gyermek született, ami 3,0%-kal (837 fővel) több az egy évvel korábbinál, így a születési arányszám 0,3 ezrelékponttal 9,0 ezrelékre emelkedett. Az elhunytak 48 929 fős száma 12%-kal (5355 fővel) haladta meg az előző év azonos időszakát, a halálozási arányszám 13,4 ezrelékről 15,1 ezrelékre növekedett. Az év elején a jelentős halálozási többlet alakulásában a tetőző influenzajárvány és az előző év alacsony bázisértéke is közrejátszott. 2015 január–áprilisában a természetes fogyás üteme gyorsult, mivel a halálozások száma nagyobb mértékben emelkedett, mint a születéseké. A 19 745 főnyi természetes fogyás 30%-kal meghaladta a 2014 hasonló időszakit.

2015 első öt hónapjában a javak főbb csoportjai közül a legnagyobb mértékben az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) árszínvonala csökkent (4,9%), ezen belül a járműüzemanyagokért 13%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel korábban. Szintén jelentős mértékben, 4,7%-kal csökkent a háztartási energia fogyasztói ára, ezen belül az elektromos energiáért 5,7, a vezetékes gázért 5,1, a távfűtésért 3,4%-kal kellett kevesebbet fizetni. Az élelmiszerárak mérsékelt ütemben, 0,1%-kal emelkedtek, ezen belül a hús, hal és készítményeik 0,9, a tejtermékek 1,2, a liszt 3,9, a cukor 18%-kal lett olcsóbb, miközben a tojás drágult (6,1%). Az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs ára átlagosan 3,4%-kal emelkedett.

2015 első öt hónapjában a ruházkodási cikkek 0,2, a tartós fogyasztási cikkek árszínvonala 0,1%-kal mérséklődött. A fő csoportok közül továbbra is drágultak a szeszes italok, dohányáruk (2,2%), valamint a szolgáltatások (2,1%), utóbbin belül a pénzügyi szolgáltatások ára 3,7, a közlekedési szolgáltatásoké 2,5, a lakbér, lakásszolgáltatás díja pedig 1,0%-kal nőtt.

2015 január–májusában a nyugdíjasok árindexe 0,1%-al maradt el az előző év hasonló időszakától.

Hogy olvasóink viszonyítani tudjanak, ugyancsak a Központi Statisztikai Hivatal élelmiszerkosárra épülő létminimum, illetve létfenntartási költségeinek kiszámítását is közre adjuk különféle tagú nyugdíjas háztartásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!