Gazdaság

2017.05.15. 16:50

Hazánkban is kamatoztatható munkatapasztalatot szerezhetünk, ha külföldön töltünk néhány hónapot

Egy Vas megyéből származó fiatal szoftvermérnök, Kajcsos Márk január óta kiküldetésben dolgozik Németországban. Külföldi tapasztalatairól kérdeztük.

Tóth Kata

Itthon is használható, értékes, nemzetközi szakmai tapasztalat, bepillantás egy másik ország életébe, szokásaiba, munkakultúrájába. Mindenkinek, aki kicsit is nyitott, kíváncsi a világra, ajánlott, hogy fél-egy-két évet töltsön el külföldön, tanuljon nyelvet, szívja be egy másik ország levegőjét. A multinacionális vállalatok egyre többször döntenek úgy, hogy Magyarországon alkalmaznak külföldi munkaerőt, vagy hazai munkavállalót küldenek ki külföldi munkavégzésre.

A kiküldetések népszerűek: különböző kultúrák találkoznak általuk; a cégek a csoporton belül pótolhatják a munkaerő- vagy szaktudáshiányukat. Az alkalmazottak pedig - úgy a fiatalok, mint az idősebbek - fejlődésként, levegőváltozásként élhetik meg a kinn tartózkodást. Sok vállalatnál gyakori, hogy a mobilitási program részeként fogadnak és maguk is kiküldenek munkavállalókat más országokba.

A 26 éves, Vas megyéből származó Kajcsos Márk egy autóipari beszállító cég, a Robert Bosch csoport egyik németországi telephelyén próbálhatja ki magát. Villamosmérnökként végzett automatizálási szakirányon, az informatika iránt kezdett el érdeklődni, nagyobb hangsúlyt fektetve a programozási ismeretekre. Kinti tapasztalatairól számol be.

A szoftvermérnökként/- fejlesztőként a cég budapesti központjában dolgozó fiatalembernek másfél év munkaviszony után, néhány hónapja ajánlották a kiküldetés lehetőségét. Addigra a munkahelyén hozzászokott ahhoz, hogy sok kollégával kell együttműködnie, akik a föld legtávolabbi pontjain élnek, és az is tudatosult benne, hogy a cég a multikulturális környezetben látja a fejlődés fenntartását. (Pozitívumként értékelik, hogy a különböző kultúrával rendelkező kollégák teljesen máshogy látnak egyek kérdésköröket és azok megoldását.) A napi rengeteg meetinghez, a dokumentációkészítéshez, a céges bürokráciához is hozzáedződött, és komplexebb gondolkodásmódot sajátított el, ami nem köthető a mérnöki munkához.

A szervókormány funkcióinak szoftveres tesztelését, esetleges hibák analizálását végzi Kajcsos Márk Fotó: Neumann Mihály

Ipari környezetben használt szoftvereket fejlesztenek termékekhez, jelen esetben egy elektromos kormányműhöz, amit a gyártás során számtalan teszten kell végigfuttatni. Ezeknek a szoftvereknek a fejlesztéséért, javításáért és további funkciók létrehozásáért felelős most Márk. Aki érdekes módon úgy érzi, nincs rajta akkora teher, mint amekkorát frissdiplomásként várt az első munkahelyén. Egy nagyon fiatal osztályon kezdett dolgozni a magyar fővárosban, ahol az egyik csapat első tagjaként kikerülhetetlen volt, hogy kiküldetésbe menjen, hat hónapra megszakítások nélkül. Schwäbisch Gmündben, Stuttgarttól nem messze dolgozik január óta. Az a célja, hogy használható tudásra tegyen szert az anyacég környezetében, és ezt a tudást "hazahozza".

Kifejezetten hasznosnak tartja a kintlétet: csiszolni tudta az angol- és a némettudását is a napi használatnak köszönhetően. Ismerkedett a német kultúrával, gasztronómiával, mentalitással a Bratwurston, a Pretzelen, a jobbnál jobb sörökön és természetesen a német munkamorálon keresztül. Állítja: az anyagiak, az extra juttatások szempontjából is megérte, hogy kiment. Arról is beszámol, hogy az elvárások időnként nagyban különböznek a Magyarországon megszokottaktól, főleg ami a precizitást illeti. És arról is, hogy a német kollégái alapos tudást akarnak átadni, és amíg azt látják, hogy valaki nem képes önállóan dolgozni és a feladatokat magas szinten megoldani, addig nem engedik haza. Igazán felelősnek érzik magukat a felkészülésükkel kapcsolatban.

A fiatalember számára a kulturális különbségekből adódóan - a németek Márk szerint ridegebbek és rugalmatlanabbak - az első pár hónap hozott nehézségeket. A budapesti munkahelyéről azonban nem tud negatívumot mondani: produktív munkát végez, nincs rajta nyomás, a vezetőkkel jó a kapcsolata, ahogy a kollégáival is. Elégedett a bérével, ami másfél éve, a pályakezdésekor is kielégítő volt a magyar viszonyok tekintetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!