Gazdaság

2017.03.19. 17:15

Munkaügyi helyzet: Nőtt is, csökkent is a relatív ráta

Őrség - Vegyes képet mutat az őrségi munkaügyi helyzet, ugyanis hat településen nőtt, hat községben stagnált és tíz faluban csökkent a munkanélküliség egy hónap alatt. Javulás mutatkozhat az őrségi munkaügyi helyzetben, ugyanis egy egész Dél-Vas megyére szóló program indul.

Bakos Ágnes

TÖBB

Az idei második adatsort tette most közzé a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

A számok szerint Őriszentpéteren és Pankaszon romlott a munkaügyi helyzet január végéről február végére. Őriszentpéteren 18-ról 23-ra nőtt a regisztrált álláskeresők száma, Pankaszon 14-ről 20 főre emelkedett a munkanélküliség. Arányaiban ez Pankaszon „látványos", hiszen 304 munkaképes korú lakoshoz kell viszonyítani: vagyis 4,6 százalékról 6,6 százalékra nőtt a relatív ráta.

Két őrségi település került ki a „nullás" sorból tavaszra: Veleméren és Hegyhátszentmártonban január végén egy álláskereső sem volt, most mindkét településen egy regisztrált munkanélkülit számolt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. Bajánsenyén 12-ről 14-re, Iváncon 15-ről 18 főre nőtt a munkanélküliek száma egy hónap alatt.

Ezeken az őrségi településeken csökkent az álláskeresők száma Grafika: Kelemen Attila

STAGNÁLT

Hat őrségi településen nem változott a foglalkoztatási mutató tavaszra. Kerkáskápolnán továbbra sincs regisztrált álláskereső, Szattán kettő, Felsőjánosfán, Ispánkon és Kisrákoson három-három munkanélkülit tartanak nyilván, Felsőmarácon négy regisztrált munkanélküli szerepelt a regiszterben január végén és február végén is.

KEVESEBB

A legtöbb őrségi községben csökkenést mutat a munkanélküliség.

Bár csak egy-két fős mínusz látszik, de az egyébként is kevés munkaképes korú lakossághoz mérve látszanak nagy elmozdulások is.

Például Magyarszombatfán feleződött a munkanélküliség: négyről két főre csökkent az álláskeresők száma, 2,5 százalékról 1,2 százalékra esett vissza a relatív ráta.

Hasonló a kép Szaknyér településen, ahol kettőről egyre csökkent az álláskeresők száma, ezzel pedig hatról három százalékra a munkanélküliségi mutató. Egy és három százalék közötti, körüli aránnyal szerepel az összegzésben Kercaszomor, Kondorfa, Őrimagyarósd, Hegyhátszentjakab, Szalafő, Szőce és Viszák. A térségben a legrosszabb aránnyal Nagyrákos szerepel: a 12 fős munkanélküliség 6,6 százalékos munkanélküliségi rátát jelent.

LEHETŐSÉG

Hivatalosan 2017. január 1-jével kezdődött, szerződések aláírásával pedig éppen a héten indul útjára egy nagyszabású foglalkoztatási program Dél-Vas megyében. Vasvár a vezető partner, de a szentgotthárdi és a körmendi járás is résztvevő - ez utóbbin keresztül pedig az Őrség és Őriszentpéter is érintett lesz területileg. A 2020-ig futó program lényege a munkahelyteremtés a gazdaságfejlesztésen keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!