Gazdaság

2015.09.28. 15:17

Rigó Jancsit megvédik - Nagyot változott az élelmiszeripar

Háromszor annyi sót eszünk, mint kellene. A felnőtt lakosság hetven százalékának meggyűlik a baja az egészségtelen táplálkozással. Kedvenc sütijeit már irányelvek védik.

Budai Dávid

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉbIH) közös országjárásának Vas megyei állomásán hétfőn, csaknem félszáz érdeklődő hallgatta az élelmiszerbiztonsággal, egészséges táplálkozással kapcsolatos előadásokat az FM Dunántúli-Agrár Szakképző Központ Vépi Középiskolájában. Mindent megtudtunk a táplálkozási szokásainkról, a szabályokról, a színezékekről, az elnevezésekről, titkok tucatjairól lebbent fel a fátyol. Most közreadjuk a legfontosabbakat. Aggasztó egészségi állapotunkról mindenki tud, és nagyjából az okokkal is tisztában vagyunk. Túlsúlyosak vagyunk, nem mozgunk eleget. Otthon a tévét bámuljuk, a mozgás jobbára a félkaros súlyemelésben kimerül a kocsmában, a gyerekek pedig a számítógépet, a telefont ütik naphosszat, ahelyett, hogy a szabadban játszanának.

Bozzai Andrea és kisfia, Dávid épp a húsos standnál nézegetik a termékek összetételét, sokaknak azonban csak az ár számít
Fotó: Unger Tamás

Eddig nagyjából senki nem lepődött meg, azonban ha hiszik, ha nem a fehérje fogyasztásunk kielégítő. Ám az arányokkal gondok vannak, mivel jócskán az állati eredetű fehérjék felé billen a mérleg. Szénhidrát fogyasztásunk alul marad az ajánlottnak, különösen a teljes kiőrlésű gabonafélékből eszünk keveset és élelmi rostokból is ehetnénk többet a vizsgálatok szerint. Megdöbbentő, de a felnőtt lakosság hetven százalékát előbb vagy utóbb érintik az egészségtelen táplálkozásból fakadó betegségek kialakulása.

Kiderült, a többség még ma is kizárólag az ár és az íz alapján dönt, amikor élelmiszert vásárol, de ne gondoljuk, hogy csak mi magunk vagyunk hibásak. Az élelmiszeripar is felelős a kialakult helyzetért, most azonban ők változtatni akarnak. Folyamatos fejlesztéssel, választékbővítéssel, kalóriaszegény ételek előállításával rukkolnak elő a jövőben. Eddig konkrétan 27 cég csatlakozott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének felhívásához és összesen 77 vállalást tettek, amelyek között olyanok vannak, mint például, hogy a gyerekeknek irányuló reklámokból egy kicsit visszavesznek, vagy például, hogy termékeikben csökkentik a sótartalmat.

Bartyik Tünde, az élelmiszer jelöléssel kapcsolatos új előírásokról és az élelmiszer-adalékanyagokról beszélt
Fotó: Unger Tamás

Aki kicsit is figyeli, az élelmiszeripar híreit, úgy érezheti a só ellen mindenki keresztes hadjáratot folytat. A menzákról is eltűntek a sótartók, sokan sóval a zsebükben járnak ebédelni. Pedig nem kellene, mivel mi magyarok az ajánlott sófogyasztás háromszorosát lazán beleszórjuk ételeinkbe, és ha ön az utóbbi időben azt vette észre, hogy a vajas kenyérre egyre több só kerül, arra is van magyarázat. Január elsejétől ugyanis 2018-ig fokozatosan csökkentik a kenyerek sótartalmát, ezért ha sótlan a kenyere ne a pékeket hibáztassa. Kiderült, ahhoz, hogy egy termékre ráírhassák, hogy csökkentett sótartalma van, ahhoz az kell, hogy legalább 15 százalékkal kevesebb legyen benne a só, mint előtte. Optimista elképzelés szerint lehetséges tehát, hogy a gyártók fokozatosan csökkentik termékeik sótartalmát, csak mi nem tudunk róla. Ne feledjük azonban, hogy a szokás nagy úr, hiába készítenek szuperegészséges, ám íztelen termékeket, ha nem tudják eladni a kutyának sem.

A 65 év feletti korcsoport különösen veszélyeztetett, éppen ezért húsz ország összefogott, hogy a romló tendenciát megállítsa. Kifejezetten időseknek kísérleteznek ki különféle termékeket, lesznek vitaminnal turbózott fagyasztott élelmiszerek és Oliva olajas joghurtok is, amelyeket 625 szerencsés nyugdíjas ingyen kap egy évig, megfelelő életvezetési tanácsokkal megfűszerezve. A kutatók arra kíváncsiak, hogy a megfelelő diéta és mozgás mennyit javít az egészségi állapotukon, amit a kontrollcsoporton, a 625 kevésbé szerencsés nyugdíjason mérnek majd le egy év múlva. Annyit azonban jó tanácsként már most is elárulhatunk, hogy az időseknek különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel és a mozgás.


Pauer István Élelmiszeripar a fogyasztók egészségéért – tegyünk együtt érte! címmel tartott előadást a konferencián
Fotó: Unger Tamás

Ha esetleg azt hitte, hogy a zsemle, a kifli, illetve a csemegepultban található kolbász vagy párizsi esetében az allergéneket örök homály fedi az idők végezetéig, akkor téved. Április elsejétől már egy ideje kötelező megadni ezeket, ha vannak, sőt az eladóknak tudniuk kell a nem előre csomagolt termékek összetételét is. Ugyanez vonatkozik a vendéglőkre is, ám ha automatából akarunk inni egy kávét, ott egyelőre hiába keressük az allergén információkat. Megtudtuk azt is, hogy egy hosszú évek óta tartó vita végére is pont került: a virágpor, mint a méz természetes alkotóeleme nem tekinthető összetevőnek éppen ezért nem is kell feltüntetni. Választ kaptunk arra a rejtélyre is, hogy január elsejétől miért jelentek meg több helyen is, a Rigókocka, Franciakrém-süti és hasonlóan szellemes elnevezések. A Dobostorta, az Esterházy torta, a Krémes, Franciakrémes és a Rigójancsi esetében meghatározták azokat az irányelveket, amelyek ha teljesülnek, csak akkor lehet nevén nevezni a gyereket. Egy-két furcsaság is elhangzott. Egy termelőt például arra köteleztek, hogy mossa meg a szőlőt, ha szőlőlét akar gyártani, ha bort készít, akkor erre nincs szükség. Egy nagy titokról is lerántották a leplet: a savanyúságok azért készülnek édesítővel, mert olcsóbb, és mert így a cukorbetegek is megehetik.

Ha nem szereti az adalékanyagokat, akkor nincs könnyű dolga a bevásárlásnál, az viszont biztos, hogy színezéket a méz, a kávé, a vaj, sűrített paradicsom és a tej nem tartalmazhat, sőt a színes tésztákat is nyugodtan választhatja mivel azok színező élelmiszerekkel: cékla-és spenótporral készülnek. A végére hagytam a legfontosabbat, ha szakértőnek szeretne tűnni az élelmiszeriparban, felejtse el a kolbászt és az égetett cukrot. Ma már Töltelékes húskészítmény és karamell van.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!