Gazdaság

2014.07.13. 17:35

Négy tipp a bankkártyához

Külföldön készpénzzel fizetni drága és nem is biztonságos. Érdemes bankkártyát használni, de nem mindegy, hogyan. Tippjeink ebben segítenek.

Mehlhoffer Tamás

Bár a belföldi úti célok a népszerűbbek, egy friss felmérés szerint a bankkártyával rendelkező nyaralók közel fele, 45 százaléka utazik határainkon túlra is. Egy külföldi nyaralás rengeteg előkészülettel jár, legyen szó az úti cél kiválasztásáról, a szállásfoglalásról, vagy a csomagolásról, a pénzváltást pedig sokszor az utolsó pillanatig halogatjuk. Sokan készpénzzel fizetnek, pedig a bankkártya használata számos előnnyel jár.

A hazai bankok által kibocsátott bankkártyákat a világ legkülönbözőbb pontjain is elfogadják, így nem kell kétségbeesnünk akkor sem, ha nem sikerült valutát váltanunk a nyaralás előtt. Bankkártyánk jól jöhet akkor is, ha az utazás során valamilyen váratlan költség merül fel, vagy ha nem váltottunk elég készpénzt ahhoz, hogy megvehessük a kiszemelt szuvenírt szeretteinknek. Az is előfordulhat, hogy a szálláshelyen nem találunk megfelelő rejtekhelyet az útra szánt valutánknak, nagy mennyiségű készpénzt pedig nem biztonságos magunknál tartani. Az egyik hazai kereskedelmi bank összegyűjtött néhány olyan hasznos tippet (ld. infografikánkat), amelyek segítségével még kényelmesebbé és biztonságosabbá tehetjük a bankkártya használatot külföldi utunk során.

Az egyik ilyen, hogy biztonságos használat érdekében a bankkártyánkhoz az utazás előtt állítsunk be készpénzfelvételi és vásárlási limitet. Figyeljünk azonban arra is, hogy olyan keretet határozzunk meg, amelyet biztosan nem lépnénk túl napon belüli költéseinkkel, nehogy kellemetlen perceket éljünk át például egy drágább szuvenír vásárlása során valamelyik helyi üzletben.

A legtöbb belépőjegyet, autópálya díjat, kompjegyet már meg lehet vásárolni bankkártyával is. Érdemes előre tájékozódni az interneten, hogy a tervezett útvonalon hol van-e erre lehetőség. A bankkártyás fizetés kényelmes, és a visszajáró apróval sem kell foglalkoznunk. Nemcsak biztonságos, de gyorsabb is a bankkártya használat például a magyarok legnépszerűbb nyaralási úti célja, Horvátország autópályái esetében, ahol sokszor még a sorok is rövidebbek a kártyás fizetést lehetővé tevő díjfizető kapuknál.

Számos bankkártyához jár utazási biztosítás, ezért nagyon sok család nem köt külön ilyet a külföldi vakáció megkezdése előtt. Érdemes azonban ellenőrizni, hogy milyen kockázatokra és milyen feltételek mellett fizet a biztosító. Gyakori, hogy az így kínált általános védelem nem alkalmas arra, hogy kisegítsen egy idegen országban bajba került családot. Ne feledjük, hogy akár több százezres vagy milliós költség lehet a beteg hazaszállítása egy uniós államból. Az sem ritka, hogy az EU-s egészségkártya ellenére olyan kezelésre szorulunk, amelyért külön összeget számítanak fel.

Ha a bankkártyát arra használnánk, hogy bankautomatából pénzt veszünk ki, ugyanazok az óvatossági szabályok érvényesek, mint itthon. A bankkártyacsalók manipulálhatják az automatákat, ellesheti PIN-kódunkat, ezért alaposan nézzük meg, honnan és milyen körülmények között veszünk fel pénzt.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!