Gazdaság

2014.12.05. 20:19

Négy vasi vállalkozó vehetett át elismerést a Művészetek Palotájában

Budapest – Az ország minden megyéjéből érkezett mintegy 600 vállalkozó részvételével tizenhatodik alkalommal rendezte meg a vállalkozók év végi ünnepségét a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ). A hagyományosan a Művészetek Palotájában tartott Vállalkozók Napján magas szintű állami és szövetségi kitüntetések adott át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Demján Sándor, a VOSZ elnöke. Megyénkből négyen vehettek át elismerést.

Némethy Mária

Ádám Imre, a VOSZ soros elnöke köszöntő beszédében a VOSZ hármas küldetését hangsúlyozta, kiemelve, hogy a klasszikus munkaadói szövetség aktívan részt vesz a társadalmi párbeszédben, és a kormánnyal illetve a szakszervezetekkel immár 26 éve törekszik a vállalkozók érdekében eljárni.

- A VOSZ sokat vitatkozik - mondta -, de a több mint 50 ezer tagja elvárja a határozott vélemény-nyilvánítást az aktuális gazdaságpolitikai kérdésekben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szervezésében megrendezett 16. Vállalkozók Napján a Művészetek Palotájában 2014. december 5-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter köszöntötte a vállalkozókat, majd beszédében a gazdaságfejlesztési program vállalkozókat érintő intézkedéseit emelte ki. A következő években az EU-ból hazánkba érkező 12 ezer milliárd forintos forrásnak 60 százalékát fordítja a kormány a gazdaság fejlesztésére, amelynek egyik fő célja az ország újraiparosítása. 2015-ben minden idők legnagyobb gazdaságfejlesztési programja indul - mondta a miniszter -, amiben pedig meghatározó szerepet játszanak a hazai vállalkozások, különösen pedig a kkv-k. A kormány célja, hogy ebben a ciklusban folytatódjék a vállalkozók adózási terheinek megkezdett csökkentése, néhány éven belül egykulcsos és a 10 százalékhoz közelítő társasági adót szeretnének bevezetni. Kitért arra is, hogy a vállalkozások hitelezésének, a hitelállomány növekedésének feltétele a bankrendszer struktúrájának tervezett átalakítása: a nagyobb arányú hazai tulajdonlás stabilizálja a pénzintézeti szférát - jelentette ki. Hazánk máris Európa élvonalába tartozik a 2,5-3 százalék közötti gazdasági növekedést, az államháztartás tartósan 3 százalék alatti hiányát és a foglalkoztatási adatokat tekintve, s a jövőben az EU források hatékony felhasználásával nemcsak fenntartani, motorja is tud lenni a fejlődésnek - hangsúlyozta Varga Mihály.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szervezésében megrendezett 16. Vállalkozók Napján a Művészetek Palotájában 2014. december 5-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezt követően a vállalkozói szféra legnagyobb ünnepén a kiemelkedő teljesítményeket díjazták: megyénkből Magyar Gazdaságért Díj kitüntetésben Rácz István, a Vasi Full-Táv Kft. és Szárnyas János, a Kolorit Festékház tulajdonos-ügyvezető igazgatói részesültek. Az év vállalkozója címet két egyéni vállalkozó, ifj. Derdák Gusztáv asztalosmester és Csukovits Imre festőmester vehette át.

Rácz István

Szárnyas János

Csukovits Imre

ifj. Derdák Gusztáv

A mérnök Rácz István  cégében 44 fő dolgozik. Optikai és réz hálózatok tervezési, engedélyezési, hibaelhárítási, bekapcsolási és beruházási munkák kivitelezését végzik Szentgotthárdtól Hegyeshalomig, a Balaton északi partján is. Uniós közbeszerzési pályázaton elnyerték optikai kábelszakaszok építését, ez egyik legjelentősebb feladatuk jelenleg a telekomos munkáik mellett. Szárnyas János három cégében több mint  30 embert foglalkoztat, építőipari kivitelezéssel foglalkozik. Több, sikeresen megnyert közbeszerzési eljárás kivitelezője. Ezek közül nagyon büszke a kőszegi vár felújítására, amelyben nevesített alvállalkozóként működött közre, valamint az idén átadott lukácsházi óvodára, ami a környék, így szülőfaluja óvodásainak második otthona lett.

Csukovits Imre 1998 óta tevékenykedik szobafestő, mázoló, tapétázó egyéni vállalkozóként, már több mint két évtizede szakmája mestere. Vas megyében aktív szerepet vállal az utánpótlás nevelésében. Ifj. Derdák Gusztáv 1975-ben indította el vállalkozását a házuk alatti pincében. Akkor őt még nem vállalkozónak, hanem kisiparosnak hívták. Épület és bútorasztalos ipari termékeket egyaránt gyártanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!