Gazdaság

2015.11.18. 13:39

Negyvenhétezren tartoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak Veszprém megyében

Veszprém – Megyei szinten negyvenhétezren tartoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), melyből harminchétezer fő magánszemély.

Heffler Péter

Több mint másfél millió adósa volt az államnak az év háromnegyedénél, túlnyomó részt közterhekkel elmaradó magányszemélyek, de összesen négyszázhúszezer vállalkozás is érintett volt. A cégek és a polgárok együttes köztartozása országszerte kettőezer-négyszázmilliárd forintra tehető, amiből az adóhatóság háromszázmilliárd forintot hajtott be az év első kilenc hónapjában.

A NAV Veszprém Megyei Adóigazgatóságának tájékoztatása szerint Veszprém megyében negyvenhétezret meghaladó hátralékosnak van tartozása. Jelentős részük, harminchétezer fő magánszemély, míg a hátralék mértéke hozzávetőlegesen tizennyolc- milliárd forint, amiből kilenc- milliárd forint behajtható, ugyanis a felszámolás alatti cégek tartozása esetében a NAV nem indíthat eljárást, tudatta lapunkkal a Veszprém Megyei Adóigazgatóság.

A Veszprém Megyei Adóigazgatóság tájékoztatta lapunkat, hogy amennyiben az adózó a tartozását határidőben nem fizeti meg, akkor az adóhatóság megindítja a végrehajtási eljárást, és a NAV minden adótartozással kapcsolatban teljes körű végrehajtási eljárást folytat le. A rendelkezésre álló információk alapján feltárja az adós behajtható pénzeszközeit, inkasszót vagy jövedelemletiltást alkalmaz, továbbá az adós követeléseit is lefoglalja, ha azokból megtérülésre lehet számítani. Amennyiben ezek nem vezetnek eredményre, a végrehajtás során az adós értékesíthető vagyontárgyait, így az ingóságokat, ingatlanokat lefoglalja. Ha mindez eredménytelen, a cégekkel szemben felszámolási eljárást indít az adóhivatal.

Az idő sem lehet kibúvó, ugyanis elévülésnél mindig azt az időpontot kell alapul venni, amikor a tartozást meg kellett volna fizetni, bevallás vagy más kötelezés alapján. Ezen időpont naptári évének végétől számított ötödik év végén évül el a tartozás (tehát december 31.), ha pedig végrehajtás indult, akkor további hat hónap az elévülés (tehát következő év június 30.). Az elévülést számos körülmény meghosszabbítja, így a felfüggesztés, részletfizetés, fizetésre halasztás, egyes bírósági eljárások stb.
Azt is megtudtuk, hogy a mostani legnagyobb tartozás megyénkben egymilliárd forint, amelynek a végrehajtása jelenleg is folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!