Gazdaság

2014.07.23. 15:27

Nem jó nagynak lenni: 1200 hektár felett megvonják a támogatást

Vas megye - Az 1200 hektárnál nagyobb területeken gazdálkodók a jövőben nem kaphatnak területalapú támogatást - döntött hétfőn a kormány. A hír hidegzuhanyként érte a vasi termelőket: több tízmilliós kieséssel kell számolniuk egyes cégeknek, embereket kell elbocsátaniuk.

Peltzer Géza

1200 hektáros birtokméret felett száz százalékban elvonja a kormány a mezőgazdasági vállalkozások területalapú támogatásait (SAPS) – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. 1037 és 1200 hektár között öt százalékot vonnak el, az így felszabaduló forrásokat az állattartók támogatására fordítják.

A miniszter szavaiból kitűnt, hogy a nagyüzemektől évi 20 milliárdot vesznek el, és helyezik át az állattartáshoz. A kormány az állattenyésztés mellett más munkaigényes agrárágazatok, így a zöldség-gyümölcstermelés fejlesztésére is koncentrál. Az elhatározott programok révén Fazekas Sándor bejelentése szerint a következő időszakban 50–70 ezer új agrármunkahely jöhet létre.

Molnár Imre már 44 éve dolgozik a Pinkamenti Gazdák Szövetkezetében. Hétfőn karbantartást tartottak: a sok eső után nem lehetett dolgozni a földeken, szünetelt egy időre az aratás. Fotó: Szendi Péter

A mostani döntés vesztesei azok a gazdaságok lesznek, amelyek nagy területen csak növénytermeléssel foglalkoznak, alacsony foglalkoztatás mellett – tette hozzá Lázár János, megismételve azt a korábbi kijelentését, hogy ezeket a cégeket „kitiltják" a vidékfejlesztési támogatásokból is. Bár Brüsszel lehetőséget nyújtott volna arra, hogy a 150 ezer euró feletti, elvonásra ítélt pénzeket a munkabérek közterheivel csökkenteni lehessen, Fazekas Sándor szerint ezzel a kormány nem élt, mert máris megindultak a találgatások arról, miként lehetett volna a csökkentést kijátszani, ha életbe lép.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üdvözölte a döntést, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége azonban nem.

– Tíz tagunk gazdálkodik 1200 hektár feletti területen, ezek a gazdaságok összesen 436 főt foglalkoztatnak – tudtuk meg Talasz Csillától, a Mezőgazdasági Termelők Vas Megyei Szövetségének titkárától. – Az állattenyésztésük jelentős, a megye szarvasmarha-állományának 22 százaléka, 6200 állat ezen mezőgazdasági szervezeteknél található. A kormánydöntés szerint ők az 1200 hektár feletti területeikre területalapú támogatást a 2014–2020-as időszakban nem kaphatnak, a degresszió mértékét a bérköltségekkel sem csökkenthetik, emiatt előreláthatólag 1,5 milliárd forintnyi támogatási összegtől esnek el a következő hat évben. Ez a falusi munkahelyek további csökkenését, illetve a megye állattartásának a további leépülését okozhatja. A kormány bejelentése szerint az állattartók nemzeti forrásból kompenzálásra kerülnek, de az eddigi tervezetek alapján azonban ezt egyelőre nem látjuk biztosítottnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!