Gazdaság

2014.08.12. 13:24

Nem számottevő az orosz intézkedések hatása a Földművelésügyi Minisztérium szerint

Az orosz intézkedések közvetlen hatása a teljes magyar agrárexportra nem számottevő, elsősorban csak olyan vállalkozások esetén okozhat tényleges nehézséget, amelyek kizárólag, vagy jelentős arányban Oroszországba exportálnak.

A tiltólistán szereplő termékek a 2013-as és a 2014-es adatok alapján az Oroszországba irányuló agrárexportunknak csak a kisebb hányadát, kevesebb, mint 30 százalékát adják, ami a teljes magyar agrárexportnak csak 1 százaléka.

A 2014. augusztus 6-án elfogadott orosz elnöki határozat értelmében az Orosz Föderáció behozatali tilalmat rendelt el bizonyos, az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre. A határozat a kiadás napjától egy évig érvényes, ugyanakkor ez az orosz belpiaci helyzet függvényében változhat.

A határozat alapján tilos a friss, hűtött vagy fagyasztott marha-, sertés- és baromfihús, egyes húskészítmények, a hal, rák és más tengeri eredetű termékek, a tej és tejtermékek, a friss, hűtött vagy fagyasztott zöldség és gyümölcs bevitele Oroszországba.

Nem érinti a magyar exportot illetően az embargó az élőállat, a gabona és olajosmag kivitelt, a vetőmagokat, a liszteket, a borokat és szeszesitalokat, a dísznövényeket és a fűszereket, sertés- és baromfizsírt, húskonzerveket, zöldség és gyümölcs konzerveket, zöldség és gyümölcsleveket, ásványvizeket és takarmányokat, amelyekből nagyobb mennyiséget exportálunk Oroszországba.

A tilalom az egész Európai Unióra érvényes, amely összesen mintegy 11,7 milliárd Euró összértékben exportált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket az Orosz Föderációba 2013-ban, amelynek elhelyezéséről az Európai Uniónak gondoskodnia kell.

Az Európai Unió Közös Agrárpolitikája keretében a mezőgazdasági válságok esetére tartalékot képez, amely rendkívüli piaci zavarok esetén felhasználható. Az orosz lépések nyomán meg van a lehetőség uniós szintű válságkezelési intézkedések bevezetésére, a várható belső piaci feszültségek megelőzésére, illetve kezelésére, akár sürgősségi eljárásban is. Az intézkedések konkrét tartalmára az Európai Bizottság jogosult javaslatot tenni.

A Földművelésügyi Minisztérium agrárdiplomáciai hálózata útján folyamatosan kapcsolatban áll a stratégiai mezőgazdasági piacainkkal, és az így kapott információk alapján megkezdte az olyan hazai, vagy, uniós intézkedési lehetőségek felmérését, amelyek hatékonyan járulhatnak hozzá az orosz szankciók nem kívánatos hatásainak kiküszöböléséhez. A magyar gazdák érdekeinek hatékony képviselete érdekében az Uniós intézkedések kialakításában szakértői és magas szinten is aktívan részt veszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!