Gazdaság

2017.01.08. 17:35

A felsőoktatásban tanulók jó része alkalmazottként dolgozna

Borgáta - Egyre kevesebb a hazai vállalkozás, a fiatalabb korosztály nagy része inkább alkalmazottnak menne.

Turbók Attila

- Nem sok olyan kortársamról tudok, aki vállalja a megnövekedett felelősséget, a komoly papírmunkát és természetesen a jogszabályok közötti eligazodást - engedett némi betekintést a vállalkozói lét apróbb nehézségeibe a borgátai Tóth Gábor. A harmincéves gazda elmondta: kortársai vagy a nálánál fiatalabbak inkább a nagyobb állandóságot (biztonságot?) nyújtó alkalmazotti réteget erősítik, ami némileg szabadabb hétvégéket és kiszámíthatóbb magánéletet jelent nekik.

Az, hogy a mai, fiatalabb korosztály elenyésző hányada választja a vállalkozói létet, már nemzetgazdasági kérdés, amellyel Demján Sándor, a neves üzletember is foglalkozott egyik legutóbbi sajtótájékoztatóján. Az ágazati kamarák szerint is gond van ebben a kérdésben.

- Magyarország jövője a gazdaságon múlik, ezt a jövőt pedig a fiatal vállalkozók még nagyobb aktivizálása jelentheti - üzeni Demján Sándor a fiataloknak. - Az üzenet meglehetősen kevésnek tűnik, a fiatalok tájékoztatása vagy akár a kiszámíthatóbb gazdasági és jogi környezet többeket lendítene a magánzói lét felé - jegyezte meg lapunknak egy nemrég kezdett sárvári vállalkozó, mindjárt arra a kérdésre is válaszolva, hogy mire van jobbára szüksége ma egy fiatalnak ahhoz, hogy karrierépítése sikeres, pénzkeresési próbálkozásai pedig ténylegesen gyümölcsözőek legyenek.

B. V. még azt is megjegyezte: a kiszámíthatóságnak már látszódnak jelei, ám például egy kezdő vállalkozás finanszírozása már nem megy egyik napról a másikra, legalábbis az ő, sárvári cége esetében. Van azonban egy olyan vállalkozói réteg, amelynél a fiatalság most éppen előny: egyelőre a mezőgazdaságban.

Tóth Gábor saját tapasztalatai szerint a fiatalabb korosztályból kevesen vállalják fel a vállalkozói lét bizonytalanságát Fotó: Turbók Attila

- Itt szeretném én is a kezdeti nehézségeket áthidalni, a fiatal gazdáknak indított pályázat sikerével - hangoztatta Tóth Gábor. A napjainkban harmincéves gazda sem egyéni pályára készült, az autószerelői szakmát választotta volna érettségi után. - Igazán nem is a szakma szeretete vagy nem szeretete miatt döntöttem a váltás mellett, a szüleim és a gyermekkori élmények hatására választottam a gazdálkodói, vállalkozói létet - jelentette ki a borgátai fiatal.

Nem ijedt meg sem a kezdeti nehézségektől, sem az esetleges hullámzó bevételektől. - Egy biztos: egyéni cég indításakor nincs szabadidő, nincs hosszú pihenő, és a munka bizony nincs tekintettel az ünnepnapokra - mondta nevetve a fiatal gazda. Amikor kortársai, ismerősei mondjuk közösségi életet élnek, akkor ő a mindennapi feladat után megy. - Nincs is sok hozzám hasonló fiatal a környéken - tette hozzá.

A Tóth Gábor által elmondottakat bizony a hazai adatok is alátámasztják. Ezek szerint egyre kevesebb fiatal vállalkozik, a főiskolai/egyetemi hallgatók többsége sem saját cégében képzeli el a jövőjét. Az 1 millió magyarországi vállalkozó közül csupán 210 ezer a negyven év alatti, a negyven év alatti önfoglalkoztatók száma pedig csupán hozzávetőleg 65 ezer fő egy friss, 2016-os statisztika alapján.

Az utóbbiak létszámának csökkenése az életkor emelkedéséből is adódik: a negyven év alattiak 2015-ben csaknem fele annyian dolgoztak ilyen formában, mint 2000-ben tették. Az ezredforduló 25-39 éves vállalkozói az elmúlt 15 év alatt kiléptek a fiatal korcsoportból, a helyettük belépő, új generáció számára pedig túl kockázatosnak tűnt a vállalkozói lét.

A legutóbbi felmérések szerint a felsőoktatásban tanulók 83 százaléka alkalmazottként tervez munkába állni a diploma megszerzése után, és csak hat százalékuk gondolja úgy, hogy saját céget indít.

BUÉK 2017. A meglehetősen változékony tavalyi év után emelkedő béreket, felpörgő gazdasági növekedést jósolnak Magyarországnak a szakértők. Szerintük a lakossági optimizmus csúcsokat döntöget, pöröghet a fogyasztás, visszatérhet a vállalkozások beruházási kedve. Vidám év elé nézünk, tehát vállalkozni érdemes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!