Gazdaság

2017.08.06. 15:30

Nőtt a vállalkozások száma, de így is csak a középmezőnyben a megye

Nőtt a vállalkozói kedv Vasban, ugyanakkor ez még mindig csak a dobogó második fokára elég a nyugat-dunántúli régióban. Országos viszonylatban is a középmezőnyben helyezkedünk el, derül ki a KSH friss összesítőjéből.

Vas Népe

Országos tendencia, hogy erősödik a vállalkozói kedv, és megyénk lakosai is optimistábbak: a statisztikai hivatal friss összegzése szerint több mint 40 655 regisztrált vállalkozást tartottak nyilván 2017 júniusában, szemben a tavaly márciusi 39 628-cal. Az önfoglalkoztatás egyre népszerűbbnek bizonyul: ebben az évben 2,7 százalékkal több egyéni vállalkozást jegyeztek be, mint az előző évben. Ugyanakkor érdekes adat, hogy az egyéni vállalkozók csaknem fele másodállása miatt váltotta ki igazolványát, tehát meglévő keresetét akarja kiegészíteni. Ez visszavezethető arra is, hogy a megyében jóval az országos átlag alatt van, mindössze 3 százalékos a munkanélküliségi ráta.

A fodrászat, az esztétikai szolgáltatások, a fuvarozás és a szobafestés is népszerű ágazat az új vállalkozók körében
Fotó: Pixabay

Az Amway Globális Vállalkozói Jelentés 2016 reprezentatív kutatásából kiderül, hogy hazánkban az önbizalomhiány és a kudarctól való félelem gátolja nagymértékben a vállalkozóvá válást. A válaszadók mindössze 23 százaléka érzi úgy, hogy rendelkezik a saját cég indításához szükséges képességekkel. Azonban ha egyszer elhatározzuk magunkat, mindenképpen kitartunk a saját vállalkozás alapítása mellett még akkor is, ha környezetünk inkább lebeszélne minket.

De mi lehet az oka, hogy a fejlett nyugat-dunántúli régió szívében elhelyezkedő megye csak a középmezőnyben foglal helyet az országos rangsorban? Straub Bernadett, a Szombathelyi Ipartestület munkatársa szerint a jó szakemberek inkább Ausztriában vállalkoznak. Többen ugyan Magyarországon is regisztráltatták magukat, de mivel rendelkeznek EU-s adószámmal, inkább külföldön végeznek szolgáltatásokat. Straub Bernadett szerint ugyanakkor ösztönzi a cégek létesítését az, hogy a munkaügyi központ segít indulásuk finanszírozásában. Amennyiben hat, nyolc vagy 12 hónapon keresztül nyereséget termel a vállalkozás, akkor folytatja tevékenységét, ha nem, a vállalkozó visszalép, és elhelyezkedik nagyobb cégeknél, bevállalva a több műszakot. Hozzátette, hogy tapasztalatai szerint a nők körében egyértelműen a szépségipar viszi a prímet, például a fodrászat, a műkörömépítés, a masszázs. A férfiaknál vegyesebb a felhozatal: a fuvarozás, a tetováló és a szobafestő szolgáltatás a sláger. Hihetetlen mértékű hiány van jó szakemberből. Ez pedig visszavezethető az oktatási rendszer hiányosságaira is. Évek óta nincs ugyanis például bádogos-, tetőfedő- vagy kőfaragóképzés a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!