Gazdaság

2013.12.31. 08:40

Növényvédők a Parlamentben

Szombathely - A körülbelül 3100 tagot számláló Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara az éves megszokott Növényorvosi napot a Parlamentben tartotta.

Peltzer Géza

A tanácskozást dr. Tarcali Gábor kamarai elnök és dr. Sáringer Kenyeres Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg. Köszöntőt mondott Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, dr. Gombos Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-Felügyeleti főosztályának vezetője, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Győrffy Balázs elnök.

A hazai növényvédők ültek pár órára a politikusok helyére. Fotó: Both Gyula

A Vidékfejlesztési Minisztérium részéről Szalkai Gábor főosztályvezető-helyettes tartott előadást a növényvédelem fontosságáról. Szakmai előadások is elhangzottak. Miért is használunk növényvédő szereket? címmel Jordán László, a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) igazgatója tartott előadást. Növényvédelmi előrejelzés, mint az integrált növényvédelem alapja – ez volt dr. Tóth Miklós kutató professzor előadásának címe. Dr. Tőkés Gábor igazgató pedig arról beszélt, hogy mi várható a hatékony csávázószerek kivonása után. Az előadók hangsúlyozták, hogy nem szabad feleslegesen terhelni vegyszerekkel a természetet, de a kártevőktől meg kell védeni a növényeinket – a növényvédőszerek tudatos használata nem a környezet mérgezése, csak annyit használjunk, amennyi szükséges.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete 23 fős delegációval képviseltette magát, melynek tagja volt Szabó Levente, a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!