Gazdaság

2016.11.28. 19:15

Olcsó húsnak híg leve- Ne csak az ár legyen a mérvadó, az eladóra is figyeljünk!

Szombathely - A modernitás veszélyeit az ünnepek előtti vásárlási rohamban is megtapasztalhatjuk. Az internetes vásárlás áldás és átok is egyben. Szakértő és felhasználó is nyilatkozott.

Turbók Attila

- Egyelőre csak jó tapasztalatokról tudok beszámolni annak ellenére, hogy nem egy alkalommal használtam ki az online vásárlásban rejlő előnyöket - fogalmazott ilyen irányú vásárlási szokásait firtató kérdésünkre Gergely Zsombor. A szombathelyi fiatalember azonban azt is hozzátette, hogy ő főleg könyveket rendel, ezen a területen pedig nem feltétlenül veszélyes az online vásárlás. Tapasztalatai szerint a csomagok hiánytalanul, lezárva érkeztek meg hozzá, ezeket minden esetben a postásnak vagy a futárnak fizette ki, utánvétes csomagként.


Peresznye Réka mostanában ismerkedik az online vásárlással, egyelőre könyvekre hajt Fotó: Unger Tamás

- Igazán most ismerkedem a netes bevásárlással, éppen a karácsonyi ajándékötleteimet próbálom bővíteni az online tereken - mondta a témával kapcsolatban egy másik szombathelyi fiatal. A 19 éves Peresznye Réka úgyszintén könyveket vesz az ünnepekre, mint az előtte megszólaló, így vélhetően gondtalanul rendelhet, és hiánytalanul meg is kapja a csomagot.

Nem véletlenül osztják meg egymással tapasztalataikat az internetet használók, a távoli boltból történő vásárlás ugyanis számos előnye mellett több buktatót is rejt. Pont utóbbiakra mondott egy példát Gergely Zsombor, aki kijelentette: csak az áru átvételekor hajlandó azt kifizetni, bankkártyaadatokat nem szeretne az interneten közzétenni, az előre fizetésben pedig nem bízik. - Létezik egy nagy nevű netes fizetési rendszer, amivel már próbálkoztam is, de meglehetősen bonyolultnak éreztem, így maradok a jól bevált utánvétnél - mondta a fiatalember.

Az online vásárlás buktatóira nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, főleg a karácsonyi nagybevásárlás időszakában. - Az olcsóbb ár nagy vonzerőt jelent, főleg a napjainkban sztár termékeknek számító informatikai piacon - mondta szakértőnk. Illés Szilárd hangsúlyozta: a kiemelkedően olcsó termék egyben legyen nagyon gyanús is. - Pont azokat a heteket éljük, amikor ismeretlen nevű cégek mélyen a normál ár alatt akarnak laptopokat, mobiltelefonokat eladni. A nagyon olcsó ár nem egy esetben szürke beszerzési forrásokat takar, ahol a ki nem fizetett forgalmi adó a forgalmazó haszna, ám itt sem a céget, sem a garanciát nem lehet megtalálni már január elején sem - mondta Illés Szilárd. Kiemelte: egy laptop esetén az angol nyelvű billentyűzet szinte egyértelműen a zűrös beszerzésre utal. És akkor a hamisított márkanevekről még nem is beszéltünk.

- Az interneten is dolgoznak már évek óta bejáratott cégek, érdemes a barátokat, ismerősöket megkérdezni ezekről - mondta a szakértő. A garanciára utalva pedig az sem árt, ha egy-egy értékesebb termék esetén rákérdezünk: háztól házig érvényes az, vagy a hibás készülék küldözgetése is a mi költségünkre megy? Illés Szilárd szerint a biztos alapokon nyugvó cégek teljes garanciát adnak termékeikre. Ez utóbbi a minőséget is mutatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!