Gazdaság

2015.03.16. 17:05

Ön jár Ausztriába bevásárolni? - Összehasonlítottunk néhány itthon és Ausztriában is kapható terméket

Évtizedek óta makacsul tartja magát az a hiedelem, hogy Ausztriában sokkal jobb ugyanaz a termék, mint itthon. Összeeresztettünk hat árucikket, hogy kiderüljön érdemes-e kint bevásárolni. Íme, az igazság.

Budai Dávid

Ezúttal az ausztriai és a magyar termékeket versenyeztettük. Az, hogy leszámolunk-e azzal a városi legendával, hogy jobb minőségűek az osztrák termékek, mint amiket itthon lehet kapni, vagy pedig eloszlatjuk a legendát, az összeállításunkból kiderül.

Azért, hogy lehetőség szerint átfogó képet kapjunk a nemzetek termékcsatájában, a legkülönfélébb árucikkeket állítottuk a ringbe. Így került a kosarunkba osztrák oldalról egy fél literes Coca Cola, egy őszibarackos-almás Hipp bébiétel, egy csomag Kotányi babérlevél, egy epres Milka csoki, egy Rama margarin, és végül egy Danone cseresznyés joghurt. A piros-fehér-zöld sarokban természetesen ugyanezek a termékek szerepelnek, mivel nem sok értelme lett volna az almát a körtével összehasonlítani. Az „Ausztriában nem csak minden jobb, de még olcsóbb is” tétellel mindjárt a kasszáknál leszámoltunk. Az alsóőri (Unterwart) Intersparban összesen 12,94 eurót fizettünk, ami 305 forintos árfolyamon számolva: 3946,7 forint. Ezzel szemben a szombathelyi Intersparban csupán 1797 forintba kerültek a tesztalanyok. Így Ausztriában több mint a dupláját fizettük ugyanazért, nem beszélve az oda-vissza út költségéről, ami úgy 2800 forint körül volt. Természetesen a gyenge forint miatt lehet ekkora a különbség, ha a forint erősödne, a differencia is kisebb lenne. A kérdés már csak az, hogy valóban ugyanazért fizettünk - mindennel együtt - csaknem négyszeres árat?

 

A babák magyar bébiételt vennének

Szempontrendszert ezúttal nem állítottunk fel, kizárólag öt érzékszervünkre hagyatkozva: tapintás, ízlelés, szaglás, látás, hallás próbáltunk igazságot tenni. Az első pillanatban kakukktojásnak tetsző hallásra a kóla kinyitásakor és a csokitörésnél volt szükségünk. Tesztünket a kronológia szabályait betartva a bébiétellel kezdtük. Sajnos nem tudtunk keríteni egy autentikus bébi-tesztert, így magunk próbáltuk kinyomozni, ha kétévesek lennénk, melyiket köpnénk ki kisebb eséllyel. Noha ugyanazokat a termékeket vizsgáltuk, az apróbb különbségek fölött szemet hunytunk. Az osztrák bébiétel 190 grammos és barackos-almás, míg a magyar 125 grammos és csak almás volt. A magyarországi Hippben száz grammra vetítve 2,4 grammal kevesebb szénhidrát és 0,4 grammal kevesebb fehérje, viszont 0,4 grammal több cukor és 0,7 grammal több rost volt. A többi érték azonban megegyezett, így az is, hogy a gyártó szerint hozzáadott cukrot egyik termék sem tartalmaz.

Háromtagú zsűrink egyhangúan úgy határozott, hogy a magyar babáknak szerencséjük van, hogy ide születtek, mivel jobb állagú és édesebb is a hazai bébiétel, mint a külföldi. Bár az osztrák gyerekek első pillanatban még jobban örülhetnek, hiszen szebb látvány fogadja őket a kanálon.

A babérlevelek csomagolása külsőleg olyan elképesztő hasonlóságot mutatott, hogy németül kiválóan beszélő kollégánk csak hosszas percek után tudta eldönteni, hogy melyik a magyar, mivel még a fűszer hátoldalán szereplő recept is ugyanaz volt. Azt azonban kiszúrtuk, hogy az osztrák csomagoláson kis bevágás segíti a felbontást, és ezzel már el is rabolt egy képzeletbeli pontot magyar testvérétől. A magyar csomagolás feliratából kiderült, hogy törökországi babérlevelet morzsolgatunk ujjaink között, azonban az osztrák csomagoláson lévő kódok megfejtése az Enigmára emlékeztetett minket, azzal a különbséggel, hogy mi nem tudtuk megfejteni. A határ menti legenda úgy szól, hogy nálunk a töreket dobálják a zacskóba, bezzeg Ausztriában csodaszép harsogó zöld leveleket dugnak a tasakba. Színben és méretben valóban az osztrák nyert, ám illatban mindent vitt a Magyarországon kapható, ráadásul a hazai változatban is egyben voltak a levelek.


A csoki ugyanaz, a margarin jobb

Még a babérlevél illatával az orrunkban téptük fel az epres Milkákat, és közben kezünk is megremegett, hiszen az interneten található legendárium név szerint említi az osztrák epres Milka óriási fölényét a magyarral szemben. Amit elsőre nehéz elhinni, hiszen a csomagolás tanúsága szerint grammra ugyanazt tartalmazza mindkét termék. És valóban nem ettünk még két ennyire egyforma csokit. Mindegyik finom volt, és ezzel a nagy párharc rekordidő alatt döntetlen is lett. Leszámítva az árat, mert a magyar azért jóval olcsóbb.

A margarinok összetételében nagyok voltak a különbségek. Az osztrák nyolcvan, a magyar pedig negyvennyolc százalék zsírt tartalmaz. Az osztrák margarin végül ugyanúgy járt, mint a bébiétel, jobban nézett ki, jobb volt az állaga, de a magyar gyomor a magyar Ramát kedveli, és ebben nem volt vita. Bizonyára ehhez hozzájárult a kicsit sósabb íz is.


A magyar kóla az igazi

A növényi zsírt szájpadlásunkról a cseresznyés Danone Activiával próbáltuk oldani. Míg az osztrák kiszerelés 120, addig a magyar 125 grammos volt, pedig első ránézésre a külföldön vásárolt joghurt tűnt nagyobbnak. A magyar termék száz grammja: minimálisan több energiát, 0,2 grammal több szénhidrátot és 0,4 grammal több cukrot, viszont 0,02 grammal kevesebb sót tartalmazott osztrák társánál. A többi mutatóban megegyeztek, legalábbis ami a beltartalmi értéket jelenti, mert az osztrák joghurt ugyan kitűnt harsányabb színével, viszont krémességben és az ízben elmaradt magyar vetélytársától. A gyümölcsdarabkák mennyiségében és méretében mindkét termék egyaránt kiválónak bizonyult.

Hogy a szánkban felhalmozott ízek kavalkádját végérvényesen leöblítsük, kinyitottuk a kólákat. A magyar verzióban jól láthatóan három milliméterrel több üdítő került, és minden más is több volt benne. Szénhidrátból és cukorból is egyaránt 0,6 grammal többet tartalmazott osztrák megfelelőjénél. A fülünk azt súgta, hogy a magyar kóla szénsavasabb, és így is volt. Ízre is finomabbnak találtuk, mivel az osztrák üdítő az édességen kívül semmit nem tudott felmutatni, a magyar verzióban viszont volt valami savanykás mellékíz, ami intenzívebb ízélményt adott.

Tesztünk végén kijelenthetjük, hogy az Ausztriában vásárolt termékek sok esetben jobban néznek ki, mint az itthoniak, de hogy megfeleljenek a kényes magyar ízlésnek, ahhoz bizony az osztrák élelmiszeriparnak egy kicsit jobban kell igyekeznie. Természetesen tesztünk csupán szerkesztőségünk véleményét tükrözi, hosszú távú következtetések levonására nem alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!