Gazdaság

2016.10.24. 19:30

Online kassza lesz a taxiban - Csak egy dolog a biztos, hogy ma még semmi nem biztos

Szombathely - Jövő év január elejétől bővül a pénztárgépre kötelezettek köre: a taxisoknak is használniuk kell. A beszerzéshez most támogatást nyújt a kormány, ám az érintettek egy része szerint még sok minden tisztázatlan.

Turbók Attila

- A január elejétől bevezetendő új online kasszákkal kapcsolatban csak egy a biztos számunkra, hogy mindaz, amit eddig lehetett e témában hallani, nem biztos, hogy igaz - jegyezte meg a pénztárgép használatát firtató kérdésünkre az egyik taxistársaság képviselője. Nekik is, akárcsak számos más ágazat tagjának kötelező lesz olyan gépi nyugtát adni január elejétől, amelynek nyoma marad az adóhatóságnál, tehát kötelező lesz a taxikban is az online kassza.

- Szó volt arról is, hogy a taxikba olyan gépeket szerelnek, amelyek tartalmazzák a GPS rendszert, ám tudomásom szerint most arról van szó, hogy az autókban mobil pénztárgép lesz, amely független a taxamétertől - tájékoztatta lapunkat Lődör István, a taxis téma szakértője. Hozzátette: napjainkban kezdik annak a típusnak a forgalmazását, amelyre esetleg a taxisok számíthatnak. Sem nekik, sem a gépre kötelezettek újabb körének nincs túl sok ideje: a legújabb szabályok szerint 2017. január elsejével az új belépőknek is rendelkezniük kell online pénztárgéppel. Ennek beszerzését az állam január elejéig - gépenként és legfeljebb öt gépre - 50 ezer forinttal támogatja. Az érintetteknek érdemes körültekintően választani, ugyanis csak az olyan új, megfelelő műszaki paraméterekkel bíró pénztárgép után jár az 50 ezer forintos támogatás, amely 2016. november 30-áig kiadott forgalmazási engedéllyel rendelkezik.

Lődör István pénztárgépszakértő szerint a taxisok már hozzáférhetnek egy géptípushoz Fotó: Unger Tamás

Ami a pénztárgépeket illetően biztos: január elejétől újabb csoportokat köteleztek a gépi nyugta adására. A gépjárműjavítási és -karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpáralkatrész-kereskedelmet és -javítást végzők, a plasztikai sebészeti tevékenységet folytatók, a diszkót, illetve táncteremet működtetők, a ruhatisztító szolgáltatást végzők, illetve várhatóan a pénzváltók, valamint a különböző fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások lesznek kötelezettek az online pénztárgép használatára - tudatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy e témában tartott sajtótájékoztatón. A tárcavezető megjegyezte, hogy ugyancsak január elejétől a személyszállító tevékenységet végző taxisok bevételéről is online adatokat kell szolgáltatni az adóhatóságnak. Menet közben, az autóból.

Összességében mintegy 20 ezer vállalkozásnak két hónapja van arra, hogy az adóhatóságtól üzembe helyezési kódot kérjen, illetve beszerezze az átszemélyesítésre alkalmas pénztárgépet. Ha ezt elmulasztja, nemcsak a támogatásról csúszik le, de büntetést is fizethet. A nemrég engedélyezett típusok közül az egyik hordozható gép. Ezt tudják használni azok a vállalkozások, amelyek nem állandó helyen nyújtják szolgáltatásukat, így például tehát a taxisok is.

Az új műszaki paraméterekkel bíró pénztárgépek átszemélyesíthetőek , ami azt jelenti, hogy egy viszonylag egyszerű szoftverfrissítést követően más vállalkozó is használhatja őket, így az új típusú gép eladható vagy akár bérbeadható.

A statisztikák szerint jelenleg több mint 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban - például a kereskedelmi egységekben, a benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!