Gazdaság

2016.05.29. 12:21

Óriási a fagy miatti kár a szőlőkben

Az április végi fagyhoz mérhető pusztításra a legöregebb szőlősgazdák sem emlékeznek. Vannak területek és fajták, amelyekben 100 százalékos a kár, és nem biztos, hogy lesz szüret.

Peltzer Géza

- Április 28-án, 29-én és 30-án három hullámban érte a fagy a kőszegi szőlőket, mínusz hat Celsius-fok körüli hőmérséklet is volt a mélyebben fekvő területeken - mondja Láng József szőlőtermelő. - Volt már korábban is fagy Kőszegen, de ekkora mértékű pusztításra még a legidősebbek sem emlékeznek - tette hozzá azonnal. - Mintegy 100 hektáron termesztenek Kőszegen szőlőt, ennek kilencven százalékán teljesen tönkrement az idei termés. A maradék területen a becslések szerint 30-80 százalékos lesz majd a terméskiesés.

A kár mértéke elsősorban az ültetvény tengerszint feletti magasságától függ. A mélyebben fekvő területeken minden tönkrement, de a Kálvária környékén lévő szőlők megúszták a fagyot. A kár fajtától is függ: azok a fajták - elsősorban a zweigelt -, amelyek korán kihajtottak, sokkal nagyobb kárt szenvedtek, mint a későiek, például a cabernet.

- A fajták között a regenerálódó képességben is vannak különbségek. A blauburger és a kékfrankos például könnyebben magához tér, ha a növényt sokk éri, mint például a zweigelt. A gazdák nem értettek pontosan egyet abban, hogy mit lehet ilyenkor tenni. Új helyzettel találkoztunk - folytatja a szakember. Nagyon sokan kétségbeesésükben az egyéves hajtást tövig visszavágták, azt gondolva, hogy a fejrésznél új hajtás keletkezik majd. Szerinte ez hiba volt, ugyanis a szőlőnél az éves rügyek összetettek, a főrügy mellett általában két mellékrügy is van, amelyek még kihajthatnak. Ezért az cselekedett helyesen, aki nem vágta vissza tövig az éves hajtásokat - vélekedik Láng József, és mutat egy apró kis fürtöt, amely mellékrügyből hajtott ki a fagy után.

Fagyra nem lehet biztosítást kötni, így a terméskiesés okozta kárt a gazdáknak teljes mértékben maguknak kell felvállalniuk. A kőszegi gazdák többségének van még bora tartalékban, néhányan elvitelre most már nem adnak bort, csak helyben fogyasztásra. Van, aki kimérve nem adja el, csak palackozva - mert így több a haszon rajta. De vannak, aki kénytelenek végleg felhagyni a szőlőműveléssel. A többség azonban a túlélésre rendezkedik be, ha kell olyan áron is, hogy máshonnét vásárolnak szőlőt, és abból csinálnak bort. Az biztos, ha lesz is szüret idén, a korábbinak csak töredékét tudják betakarítani a termelők. És sajnos az is szinte biztos, bármennyire is erős a piaci verseny, a bor árát meg kell emelniük.

- Egy hónapos csúszásban vagyunk most a megmaradt szőlőinkkel, ez azt jelenti, hogy ennyivel később lesz szüret - ahol lesz - folytatja a szakember. - Ez újabb veszélyeket rejt magában, hiszen akkor már a korai fagyok veszélyeztethetik a termést. De nekünk már a jövő évi termést kell szem előtt tartanunk. Az ültetvényeket gazmentesen kell tartanunk, a tőkék életképességét meg kell őriznünk. Én azt javaslom, hogy aki eddig nem tette, most már ne vágja vissza a hajtásokat, mert ha csak levél jelenik meg rajta, fürt nem, azt is meg kell őrizni, hogy tudjon asszimilálni, élni a tőke. A vesszőkben tartalék tápanyag van, amire nagy szüksége van a növénynek.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy az április meglehetősen szeszélyes volt, nyárias idővel kezdődött, a hónap végén aztán kiderült, hogy korai volt az örömünk, hisz a fekete leves a kései fagyok formájában akkor érkezett. Április 26-án és 29-én a talaj mentén mínusz 6,6 fokos erős fagy volt az állomáson, de a kétméteres, normál mérési szinten is mínusz egy, négy fokos fagyok voltak a megyénkben többfelé. Hozzátette: 20-a után már nagyon ritka, hogy sorozatban fagyos reggel alakuljon ki, az áprilisi fagyok zöme általában 15-e előtt érkezik. A folytatás a hőmérséklet már kellemesebb lesz, de a csapadék mennyisége nőni fog, hisz záporokra és zivatarokra például ezen a hétvégén is lehet számítani, és a hónap utolsó napjaiban is megdörrenhet az ég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!