Gazdaság

2015.09.30. 09:43

Országos bejelentés Vépen: hamarosan indulnak az új agrár-környezetgazdálkodási pályázatok

Vép – Tanácskozást tartott kedden az FVM-DASZK Szakképző Iskolában a Mezőgazdasági Termelők Vas Megyei Szövetsége. A vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatos tájékoztatókat Vas, Zala és Veszprém megyéből mintegy hetven mezőgazdasági termelő hallgatta végig.

Tersztyánszky Krisztina

Elsőként az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AGK) új feltételeiről adott részletes tájékoztatást Hegymegi Péter, a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárságának munkatársa. Az AKG-s támogatások a fenntartható gazdálkodást szolgálják azzal, hogy a gazdákat plusz támogatással ösztönzik a környezetkímélő termelési módok, technológiák alkalmazására. A téma aktualitása, hogy hosszú előkészítő munka után augusztusban Brüsszel elfogadta a magyar kormány vidékfejlesztési programját. 2016. januárjától újra indul hazánkban az agrár-környezetgazdálkodási program, az irányító hatóság pedig a közeljövőben közzéteszi az ezzel kapcsolatos pályázati felhívásokat.

Fotó: a szerző

Az előadó ismertette a várható legfontosabb változásokat a tavaly lezárult kötelezettségvállalási időszakhoz képest. Az előttünk álló 2016-2020-as támogatási időszak egyik fő jellemzője, hogy nem az eddig megszokott célprogram struktúra alapján épül fel, hanem a kötelezettségeket előírás alapon határozza meg. A termelők a kötelező alapelőírások mellé különböző választható előírásokat vállalhatnak önkéntesen, melyekkel arányosan a támogatás mértéke is nő.

Az új támogatási struktúrában a kötelezettségvállalási periódus továbbra is öt évig tart majd. Az ügymenet egyszerűsítéseitől az irányító hatóság szerint hatékonyabb forrásfelhasználás, kevesebb szankció és mérhetőbb környezeti hozadék várható. A rendszer két legfontosabb eleme az önkéntesség és a területi különbözőségek kezelése lesz. (Csak példaként: más-más tematikus előíráscsoportba tartozik majd egy túzokvédelmi, vagy egy erózió-érzékeny szántó.) Az előadó részletesen szólt a jogosultsági kritériumokról, a követelményekről, a támogatási kérelmek beadásának módjáról és az értékelési szempontokról. Külön foglalkozott az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó kifizetésekről, amelyek ezentúl nem az AKG részét képezik, hanem külön intézkedésként kerülnek bevezetésre. Ennek ellenére ugyanazt a célt, a fenntartható gazdálkodást szolgálják, így mindkét támogatás párhuzamos igénybe vételére nem lesz lehetőségük a gazdáknak.

A szakembert az előadás után számos kérdéssel ostromolták a résztvevők: legtöbben az osztatlan közös tulajdonban levő földterületekkel kapcsolatos aggályaikat fejezték ki.

A továbbiakban Talasz Csilla, a Mezőgazdasági Termelők Vas Megyei Szövetségének titkára szólt a vidékfejlesztési programon belül várható beruházási célú pályázatokról. Felhívta a gazdák figyelmét, hogy éljenek az ötvenszázalékos intenzitású támogatási lehetőséggel, amelyet egyebek közt terménytárolók építésére, terményszárítók korszerűsítésére, valamint állattartó telepek korszerűsítésére vehetnek igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!