Gazdaság

2017.06.22. 15:55

Országosan egyedülálló növekedés: kiugró eredményeket mutat a vasi építőipar

Nőtt az ipari és még inkább az építőipari termelés Vas megyei szinten - ez a konklúziója a legfrissebb számoknak. A Központi Statisztikai Hivatal az áprilisi eredményeket összegezte.

Bakos Ágnes

Ipar

Idén áprilisban 107,7 milliárd forintot tett ki az ipari termelés értéke a Vas megyei telephelyeken. Tavaly ugyanekkor 102,7 milliárd forint az érték, vagyis a növekedés éves szinten 5 milliárdos. Ha havi bontásban nézzük, akkor mintegy 3 milliárd forintos visszaesés látszik, hiszen a márciusi összesítés 110,6 milliárdos vasi termelési értéket jelöl az év harmadik hónapjára. Ki-egyensúlyozottnak mondható a teljesítmény, ha az év első négy hónapját vesszük: nem került 100 milliárd forint alá a termelés a Vas megyei telephelyeken.

Az idei áprilisi (vagyis a legfrissebb) adatsorban is magasan vezet a régióban Győr-Moson-Sopron megye: 295,6 milliárd forintos ipari teljesítménnyel. Zala 44,7 milliárddal vette ki a részét a három megye összes teljesítményéből, ami így 443,1 milliárd forint lett az idei év negyedik hónapjában.

Országosan összesen 2350,9 milliárd forintot tett ki az ipar, ez az előző év áprilisi termelésnek a 96,8 százaléka.

Építőipar

Óriási különbségeket mutat a megyei székhelyű építőipari termelés értéke az elmúlt hónapokat nézve, a Vas megyei számokat vizsgálva, a tavalyi és az idei évi összegeket egymás mellé téve.

A 2016-os és a 2017-es év hasonlóan kezdődött: idén januárban 624 millió, tavaly januárban 636 millió forint volt a vasi építőipari teljesítmény.

Nem csak számokban látványos a vasi építőipar "működése", az építkezéseken is az
Fotó: Unger Tamás

A február már felpörgött tavaly: 967 milliós teljesítmény kerekedett, aztán márciusban 893 millió, majd áprilisban (nagy ugrással) 1,8 milliárd forint. Az építőipari beruházások még ennél is intenzívebben kezdődtek idén tavasszal. A februári 706 milliós teljesítmény után márciusban 4,1 milliárd forintot tett ki a Vas megyei székhelyű építőipar teljesítménye - vagyis az előző évi érték 440 százalékát produkálta a megye. Az április újabb emelkedést hozott, havi és éves szinten is, ugyanis mintegy 4,3 milliárd forintos volt az építőipar termelése Vasban. Ez az előző év áprilisi teljesítménynek a 223,7 százaléka, és 154 millió forinttal több, mint az előző hónapé. Országos szinten 119,5 százaléka lett az idei április érték a tavalyi negyedik hónapénak. A 2017-es év áprilisa (a március után) biztosan bekerül a vasi gazdasági példák közé, hiszen az országban máshol nem ekkora - még megközelítőleg sem - a növekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!