Gazdaság

2015.07.21. 18:37

Összehangolnák a kerékpáros fejlesztéseket

Szombathely – Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke volt a házigazdája annak a többmegyés egyeztetésnek, ahol a következő fejlesztési ciklusban megvalósuló kerékpáros fejlesztésekről esett szó.

Cseszkó Tamás

A találkozón részt vett Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke; Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke; Simon Zoltán, a Vas Megyei Kerékpáros Szövetség elnöke, valamint Kubinszky András, a Fáber Sífutó és Természetjáró Egyesület elnöke.

– Valamennyien fontos szempontként határoztuk meg, hogy a megyék kerékpáros fejlesztési irányai tekintettel legyenek egymásra, összeérjenek, hiszen így hatékonyan lehet kialakítani egybefüggő, nagyobb szakaszokat, melyek turisztikai értéke is jóval nagyobb, mint a különálló, szétszabdalt, kisebb szakaszoké – mondta el a találkozót követően dr. Kondora Bálint. A rendezvényen az alelnökök ismertették, hogy milyen elképzelések mentén tervezik a Területfejlesztési Operatív Program keretein belül a vonatkozó fejlesztéseket, hol lehetnek a csatlakozási pontok a különféle tervek között. A találkozón két konkrét regionális útvonal is kirajzolódott, melyek jól illenek a megyei koncepciókba, és megvalósíthatóságuk reálisnak látszik a fejlesztési ciklus alatt.

Ivanics Ferenc, dr. Kondora Bálint, Pácsonyi Imre, Kubinszky András, Simon Zoltán az egyeztetésen. Fotó: Ohr Tibor

Az egyik útvonal Magyarország két legnépszerűbb kerékpáros desztinációját összekötő Fertő-tó – Balaton útvonal, amely 124 km-es útvonalon hálózná be a két tó körüli kerékpáros körgyűrűt, átszelve a három megyét. A terv megvalósíthatóságáról a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ és a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes főosztálya is pozitívan és támogatólag nyilatkozott az elmúlt időszakban. A másik regionális útvonal egy nagyobb léptékű, szintén mindhárom megyét érintő Nyugat-Pannon Termálút. Ha a tervek megvalósulnak, a kerékpárút 550 km hosszan 20 gyógyfürdő és gyógyhely érintésével az ország leghosszabb tematikus kerékpárútja lehet Győr és Szentgotthárd között.

A Zala és Vas megyét érintő Őrség-Balaton régiók összekötéséről is szó esett, melyben szintén találkozott a két megye elképzelése. A résztvevők megállapodtak abban, hogy folytatják az egyeztetéseket és a kerékpáros fejlesztési elképzeléseket még jobban és szorosabban összehangolják, és szeretnének a megyei fejlesztési forrásokon túl az említett programokra kiemelt és célzott forrásokat is szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!