Gazdaság

2015.11.21. 14:55

Összevetettük: ennyivel többet keres ugyanazzal a szakmával Ausztriában

Az eddig sem volt titok, hogy nyugati szomszédainknál többet lehet keresni ugyanazzal a munkával, mint Magyarországon, de azt nem gondoltuk volna, hogy ennyire nagy a különbség a két ország bérei közt. Van olyan szakma, aminek akár a nyolcszorosát is kereshetjük az osztrákoknál.

Vadas Krisztina

Nyolc szakma átlagbéreit hasonlítottuk össze magyar, osztrák és német viszonylatban. Habár Németország és Ausztria bérei közt is van különbség, mégsem akkora mértékű az eltérés, mintha a magyar és az ausztriai fizetéseket vizsgáljuk. A számokat táblázatunkban olvashatják.

A legnagyobb eltérés az orvosok havi fizetésénél mutatkozik. Míg egy általános orvos Magyarországon bruttó 307 ezer forintot keres átlagosan, addig a szomszédban már ezért a munkáért közel 3 millió forintot is megkaphat egy orvos. Ez majdnem nyolcszorosa a magyar bérnek.

A többi vizsgált szakmával átlagosan ötször annyit lehet keresni Ausztriában, mint Magyarországon. Egy kőműves például átlagosan bruttó 160 ezer forintot vihet haza egy hónapban, de ha Ausztriában épít fel ugyanez szakember egy házat, akkor már akár 725 ezer forintot is kereshet vele.

A vendéglátósok fizetéseinél is jelentős az eltérés: egy főpincér nálunk bruttó 139 ezer forintot vihet haza átlagosan egy hónapban, de kicsit nyugatabbra ennek a háromszorosát is megkeresheti, akár 362 ezer forintnak megfelelő euróval gazdagodhat fizetéskor.

A masszőrök legtöbbször vállalkozóként mennek Ausztriába dolgozni, de egy neve titokban tartását kérő interjúalanyunk 40 órás, bejelentett munkaviszonnyal dolgozik ebben a szakmában a határ túloldalán. Gyógymasszőri pályáját itthon kezdte 2002-ben Sárváron, akkor a heti 40 órás bejelentett munkaviszonnyal, havi nettó 62 ezer forintot keresett. Szerinte mára biztosan emelkedtek a fizetések, de nem lehet magasabb 90 ezer forintnál. Ezzel szemben Ausztriában, ugyanezzel a munkaviszonnyal havi nettó 1100 eurót, azaz 350 900 forintot keres.

Nem mindenkit vonz azért a magas fizetés. Dávid Noel, Szombathely diákpolgármestere pincérnek tanult, tanulmányai mellett már most is ebben a szakmában dolgozik.

- Körmenden lakom, tehát még messze sem kellene mennem, ha külföldön szeretnék dolgozni – mondja Noel. - Tisztában vagyok vele, hogy ott akár többszörösét is megkereshetném a fizetésemnek, de ettől függetlenül nem szeretnék Ausztriában dolgozni.  Szeretem a magyar vendéglátást, a magyar vendégeket, de persze a határ közelsége miatt sokszor megfordulnak nálunk külföldiek is, így az élmény, mintha külföldön dolgoznék, így is megadatik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!