Gazdaság

2015.02.27. 15:06

Ötszáz embert vesz fel az Opel Szentgotthárdra

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban a nagy jelentőségűnek értékelt, összesen 1,7 millió eurót kitevő Opel-beruházás bejelentésén részt vett Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is.

Kricskovics Antal

 

Fotók: Kricskovics Antal

Joachim Koschnicke beszédében kiemelte: büszkék arra, hogy az első külföldi befektetőként jelenhettek meg a rendszerváltást követően 1991-ben Magyarországon, és az elmúlt 25 évben eddig mintegy 1,5 milliárd eurós befektetést hajtottak végre. A vonzó befektetési körülmények között külön kitért a jól felkészült magyar munkaerőre.

– Szentgotthárdon jelenleg 1400-an dolgoznak, ezt a létszámot szeretnék még az idén 500 fővel bővíteni – jelentette be.

A beruházási összegből 700 ezer eurót az épületre, egymillió eurót pedig az eszközbeszerzésre fordítanak (ez összesen több mint 500 millió forint). Kifejtette, hogy az új oktatóközpont szervesen hozzájárul majd a jövő szakmunkásainak és mérnökeinek felkészítéséhez, valamint a cég számára fontos szakemberek utánpótlásához is. További száz a duális képzésben résztvevő fiatal bizonyos részképzéseket vehet majd itt igénybe. A kurzusokat az oktatásban elismert szakemberek és külföldön tapasztalatot szerzett mérnökök vezeti. Sőt, az Opel arra számít, hogy az oktatási központ hozzájárul ahhoz, hogy a motorgyártás szempontjából kompetencia-központtá is válik.

Az Opel csoport alelnöke bejelentette azt is, hogy Magyarországon 5216 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre.

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a sikerekhez gratulált a szentgotthárdi gyár dolgozónak, és elmondta: megtiszteltetés számára, hogy részt vehet e nagy jelentőségű lépés bejelentésén. Mint elmondta, számos amerikai vállalatnál tett látogatást azóta, hogy egy hónapja elfoglalta állomáshelyét, és számára ez azt jelzi, hogy pozitív a befektetési környezet Magyarországon, és kiváló a magyar munkaerő. A nagykövet kijelentette: a magyar-amerikai gazdasági viszony szilárdnak nevezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!