Gazdaság

2016.09.21. 19:25

Ötvenötezer hiányzik - Eltérés van a statisztika és a valóság között

Körkép - A statisztikai hivatal szerint 55 ezer betöltetlen állás van az országban, ám a valóság erre rácáfolhat.

Turbók Attila

Talán a történelem homályába, de legalábbis a statisztikák előtti időkbe vész a jelenlegi munkaerőpiaci hiány nagysága, nem volt még ilyen magas a bejelentett üres állások száma Magyarországon. A második negyedévben 55 ezer munkavállalót kerestek hiába a munkaadók a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Ez az első negyedévhez képest is mintegy háromezer fős emelkedés, a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest pedig valamivel több mint a duplájára növekedett az üres pozíciók száma. A betöltetlen álláshelyek többségét, közel 39 ezret a versenyszférában regisztráltak, és itt nő folyamatosan a hiányzó munkaerő aránya. A közszférában pedig az első hat hónapban több mint 14 ezer munkavállalót kerestek.

A legnagyobb munkaerőhiánnyal a feldolgozóipar küszködik, az önmagában csaknem 16 ezer betöltetlen álláshellyel. Ez több mint kétszeres növekedés a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Ha az ágazati arányokat hasonlítjuk össze, akkor az informatikai és kommunikációs szektor van a legnagyobb bajban, ahol 2016 első negyedévében az állások 3,6 százalékát, csaknem háromezret nem tudtak betölteni.

A KSH statisztikái azonban nem mindig tükrözik a valós helyzetet. Egy tavalyi felmérés során például kiderült, hogy 22 ezer informatikai álláshely volt betöltetlen Magyarországon, és ez a szám az ágazati szövetség szerint azóta csak tovább növekedett. Még nagyobb a különbség a statisztika és a valóság között például a vendéglátószektorban, ahol a KSH alig kétezres számával szemben vagy százezer munkavállaló hiányozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!