Gazdaság

2017.03.09. 19:05

Lottólázban az ország - Mit kezdene 1880 millióval?

Szombaton valaki csaknem 2 milliárd forinttal lehet gazdagabb. Segítünk neki elkölteni a pénzt.

Budai Dávid

A lottóláz megint kezd elhatalmasodni az országon. Miután könnyen lehet, hogy rámosolyog egy vasira most szombaton a szerencse, úgy döntöttünk, levesszük olvasóink válláról a pénzköltés terhét, és egy-két gyakorlati tanáccsal szolgálunk arra az esetre, ha valaki megütné a főnyereményt a megyéből.Mindenekelőtt azonban lássuk, mennyi pénzről is van szó! Csaknem 43-szor többet lehet nyerni most az ötöslottón, mint amekkora esélyünk van rá, hogy megnyerjük. Telitalálat esetén a nyeremény 1,88 milliárd forint, az esélyünk pedig, hogy nyerni is fogunk: 1:43 949 268.A most elvihető 1880 millió forint azonban csak apró ahhoz képest, amit tavaly nyert egy amerikai házaspár a Powerball lottón.

Balogh Eszti lottószelvénnyel a kezében Körmenden. Ha holnap nyer, a mögötte lévő Batthyány-kastélyt ugyan nem tudná megvenni, de a felújítását át tudná vállalni. Szombaton 1,88 milliárdot fizet egytelitalálatos lottószelvény Fotó: Szendi Péter

A házaspár kerek 270 milliárd forinttal lett beljebb. Amerika persze más kategória, de az a helyzet, hogy a magyar lottótörténelembe sem írja bele magát az, akinek most szombaton kihúzzák a számait. 2003-ban 5 milliárd fölött volt minden idők legnagyobb magyar nyereménye, az esetleges 1,88 milliárd forintos nyeremény pedig még az első tíz legnagyobb nyeremény közé sem férne be. Ennyi pénzből csak a nyolcadrészét tudná állni a Haladás-stadion építési költségeinek, és csupán a 66-od részére lenne elég a világ legnagyobb vitorlás jachtjának.

Balogh Eszti akár azt a helikoptert is meg tudná venni, amelyikbe a kedvünkért beleült

Na, de azért nem kell lebecsülni ezt a pénzt! Egy átlag vasi 976 év melóval tudna ennyit megkeresni. Ennek örömére össze is gyűjtöttük, hogy mi mindenre lehetne elszórni ezt a pénzt azon túl, hogy egyből a harmincadik hazai lottómilliárdosnak mondhatja majd magát a nyertes. Ebből a pénzből építeni lehetne 800 méter autópályát, lehetne venni 125 darab 15 milliós lakást, 4700 hektár földet Nógrádban vagy 1880 hektárt Vas megyében. Aki azonban nem ragaszkodik a megyéhez és beéri öt hektárral is, az akár egy 50 ezer négyzetméteres szigetet is vehet magának a Bahamákon, vagy saját fesztivált rendezhet kedvenc világsztárjaival. Vehetne hat darab átlagos vagy egyetlen nagyon menő helikoptert, igaz a felszálláshoz már kölcsön kellene kérnie. Mindenesetre biztosan több pénz üti a markát a nyertesnek, mint az Oscar- és Grammy-díjas énekesnő, Adele havi fizetése, amely csupán 1,85 milliárd forintnak felel meg. A lottónyertesek világszerte változatos példákat szolgáltatnak a nyeremény elköltésére. Volt olyan, aki vízividámparkot építtetett, más saját édességipari vállalkozást indított, egy brit hölgy felvásárolta kedvenc divatmárkája teljes árukészletét, valaki pedig jótékony célra fordította nyereményét. Szakemberek szerint a milliárdos összegeket nyerő lottózók komoly traumaként élhetik meg szerencséjüket, és végül az egykori lottómilliomos szegényebben hal meg, mint ahogyan született. Állítólag tízből kilenc nyertes így jár. Külföldön - ahol sokszor nyilvános a lottónyertes személye - erre jó pár példát találni.

A brit Callie Rogers például 2003-ban, 16 éves korában nyert 2 millió fontot a lottón. Azonnal költekezni kezdett: négy házat is vásárolt (egyet magának, kettőt szüleinek és egyet a nagymamájának), lu-xusautókra, -nyaralásokra herdálta el a pénzt. Élete azonban megváltozott: lelki válságba került, kétszer próbált meg öngyilkos lenni. 22 éves korára majdnem minden fillérét elköltötte, ma takarítónőként dolgozik, és a szüleinél lakik. Egy évvel korábban Michael Carroll szemétszállító is megütötte a főnyereményt a brit lottón. Ő 10 millió fontot herdált el nyolc év alatt. Egy pillanatra úgy tűnt, tönkrement az élete, de ma már boldogabb, szegényen él és egy kekszgyárban dolgozik. A fenti példákból kitűnik, hogy a lottónyertesek nem igazán tudnak mit kezdeni a hatalmas vagyonnal, ezért inkább elszórják. Ebben segítünk most mi is. Ha már úgyis hiábavalóságokra költené a nyereményét, tartsa szem előtt a közjót, és szeretni fogják.

A negyvenéves szombathelyi piacot a város a tervek szerint 1,3 milliárd forintból újítja fel. Ha szombaton szerencsések lennénk, átvállalhatnánk mi magunk az építkezés költségeit kétszer is, és még mindig sokkal több pénzünk maradna, mint amennyit valószínűleg valaha keresni fogunk. Ugyanígy 18 víztorony-felújítás is kijönne a pénzünkből.

Tekintve, hogy tavaly 120 ezer látogatója volt a karneválnak és egy jegy a lelátóra 1700 forint volt - feltételezve, hogy a jövőben is ugyanennyien látogatnak el a vasi megyeszékhely legnagyobb happeningjére - a lottónyereményünkből kilenc évig mindenkit meghívhatunk egy felvonulásnézésre vagy négyszer megismételhetjük tokkal vonóval a Szent Márton-év programjait.

1620 évig parkolhatna Szombathely legdrágább övezetében az autójával. Gavallérok voltunk, a hétvégékkel nem számoltunk, így könnyen lehet, hogy 1650 évig is nyugta lenne. Ha pedig a pénzből parkoló-bérletet vált, 8545 évig nem fogják háborgatni.

A nyeremény elköltésének hasznos módja lehet az is, ha fogjuk magunkat és nagyvonalúságunkban kicsengetjük a körmendi Batthyány-kastély épületeinek a teljes felújítását. Ha ezt megtesszük - azon túl, hogy minden bizonnyal elismerést vívunk ki magunknak -, 300 millió forint híján minden pénzünket el is tapsoljuk.

Végezetül az sem ördögtől való ötlet, ha a főnyereményből meghívja Sárvár, Bük, Jánosháza teljes lakosságát Közép-Európa legnagyobb zenei fesztiváljára egy hétre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!