Gazdaság

2017.06.11. 15:05

Permetre vár a szőlő - Nagy a veszélye a lisztharmatnak, már védekezni kell

MEGYEI KÖRKÉP - Az előző évek rendkívüli és váratlan lisztharmat járványai miatt a szőlőt művelő és szerető gazdák részére összeállítottuk az idei várható feladatokat és a legfontosabb betegségeket.

Dr. Márkus Antal

Teszem azt annak ellenére és talán éppen azért, hogy a tavaszi fagyok után, amelyek idén is károsították a szőlő ültetvényeinket, ne hagyjuk magukra növényeinket! Folyamatosan használjunk lombtrágyákat az egészséges levélzet elérése érdekében.

Az elmúlt időszak száraz, meleg, csapadékszegény periódusa miatt megerősödött a lisztharmat várható fellépésének veszélye is, sőt egyes ültetvényekben már meg is jelent - még a virágzást megelőzően. Amíg a peronoszpóra a meleg, csapadékos időt, addig a lisztharmat a meleg, szárazabb időszakot "szereti". A jelenlegi csapadékosabb periódus után várható a szárazabb és egyre melegebb idő beköszöntése.

Amint a növény állapota szükségessé teszi, fajtáktól függetlenül indokolt a védekezések heti, tíznaponkénti elvégzése nem csak a peronoszpóra, hanem a lisztharmat ellen is.

Szőlő virágzásakor gombabetegségek ellen felszívódó készítményekkel történő permetezés a biztosabb

A szőlő lisztharmat 2010-ben megyénkben nem, de az ország más régióiban komoly gondokat okozott, jóval megelőzve ott a peronoszpóra kártételét. Viszont 2011-ben és 2014-ben megyénkben is "aratott". Nagyon sok gazda szinte semmit nem szüretelt miatta. Aki viszont leszedte és az egészséges fürtökkel együtt bort készített a fertőzött fürtökből, jelentős minőségromlással szembesült! Az így készült borok méltán nyernék el a "lőre" becenevet.

Olyan erős járvány, mint három éve, a szakirodalom szerint nagyjából tízévente várható. Az elmúlt évek és a gyakorlat azt bizonyítja, hogy ez a statisztikai megfigyelés a jelen időjárási anomáliák mellett már nem pontos, valamint sem a lisztharmat, sem a szőlő nem hajlandó a statisztikai átlagnak megfelelően "viselkedni".

Nagyon fontosnak tartom az első tünetek mielőbbi felismerését, valamint a megelőzést! A szőlő növényvédelmére mind a peronoszpóra, mind a lisztharmat ellen megfelelőek az un. kontaktszerek (réz és vegyületei, valamint a folpet, mankoceb, metiram, kiegészítve elemi kénnel, utóbbit csak 25 Celsius fok alatt! vagy meptildinokap-a), majd lisztharmat tekintetében is elő kell venni a "nagyágyú"felszívódóakat: metrafenon, xemium, boszkalid+krezoxim-metil, penkonazol, propikonazol, tetrakonazol, triadimenol hatóanyagokat tartalmazó készítményeket.

A felszívódó szereket általában évente három, esetleg négy alkalommal szabad felhasználni a rezisztencia kialakulásának veszélye miatt, de egy készítményt legfeljebb kétszer használjunk Ekkor is kerüljük a sorozatpermetezést (egymás után ne ugyanazzal a készítménnyel kezeljünk).

Fürtzáródás utánra újra a kontaktszereket javaslom. Jól bevált technológia a kontakt - és felszívódó szerek kezelésenkénti váltogatása, rotálása vagy együttes kijuttatása.

A szürkepenészes rothadás (botritisz) elleni védekezést a legnehezebb feladatunknak tekintem. Mint fakultatív parazita szervezet, zömében bőrszöveti sérüléseken keresztül fertőzi meg a növényt. Ezt a sérülést okozhatja például jégeső, viharos szél, szőlőmolyok rágása, darazsak szívogatása a zsendülő bogyókból. A jelenlegi zöldmunkák, vagyis például a fattyazás és a júliusi tetejezés idején mi magunk is sok mechanikai sebet ejtünk a növényen, amely tágra nyitott kapu a gomba számára.

A botritisz elleni növényvédőszeres kezelésnek három fő időszaka van: virágzás, fürtzáródás és zsendülés. Most javában virágzik a szőlő, fajtától függően, így a védekezés indokolt. Mindenkor legfontosabb a megelőzés! Fürtzáródás előtt a permetszert majd még be tudom juttatni a fürtök belsejébe: zsendüléskor a vékonyabb, repedésre hajlamos fajták válnak kifejezetten fogékonnyá a fertőzésre és végül a rothadásra. Védekezésre a boscalid + krezoxim-metil a mandipropamid különböző kombinációit és a ciprodinil, iprodion, és pirimetanil hatóanyagokat javaslom használni. A tebukonazol is igen jó választás lehet.

Nagyon fontosnak tartom a szőlő optimális tápanyagellátását, mint az egyik lehetséges és fontos védekezést a betegségek ellen is! Törekedjünk a mindhárom alap tápelem (N.P.K) optimális mennyiségű és rendszeres kijuttatására, ne csak nitrogénben gondolkodjunk!

A várható legfontosabb betegségeket kívántam - nem fontossági sorrend szerint - kiemelni a szőlő védelem alapjaként, megjegyezve azt: felsorolásom egyáltalán nem teljes.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!