Gazdaság

2014.04.13. 15:15

Pincéről pincére - Megteremtették a borturizmus feltételeit

Az osztrákoknak van egy velünk közös tavuk, a Fertő, amely ugyan jóval kisebb, mint a Balaton, ám ott a szezon nem két-három hónapig tart, hanem kora tavasztól késő őszig. Ezt szeretnék a Badacsony környéki borászok is.

A Fertő-tóhoz képest a Balatonnál még jobbak az adottságok a turistaidény meghosszabbításához. Ezt ismerték fel három évvel ezelőtt a környék borászai és szállásadói, amikor közösen megszervezték a badacsonyi borbarangolást. Mivel erre a vidékre nem jellemző a pincesor, ezért forgalomba állítottak egy buszt, ami pincétől pincéig szállítja a borbarátokat. A borokra már akkor sem lehetetett panasz, a problémát inkább az okozta, hogy csak kevés helyen voltak felkészülve nagyobb társaságok fogadására.

Az elmúlt három évben azonban sok minden történt, derült ki azon a pincetúrán, amelyet a Badacsonyi Kör és a VSOP Balaton felvidék rendezett. A mintegy száz borbarátot ez alkalommal vadonatúj Mitsubishi és Subaru autók szállították a helyszínek között. Az első megálló mindjárt a változásokról szólt: a résztvevők a Laposa Borbirtok közelmúltban elkészült teraszán kóstolhatták a házigazda, valamint a Szeremley-birtok borait. Köztük a fehér pinot noirt, s a térség különlegességét, a kéknyelűt. A második helyszín a balatonrendesi Orbán Pince volt, itt a házigazda chardonnay-je, valamint a köveskáli Pálffy Pince furmintja és olaszrizlingje került a középpontba. A káptalantóti Sabar Borház tulajdonosai három évvel ezelőtt csak tervezték a pince bővítését, ez azóta megvalósult. Elkészült a fedett terasz, s szálláshelyek kialakítását is tervezik. Itt Nagy László a Sabar és a Villa Tolnay borásza a két pince kiváló fehérborait töltötte a poharakba. A Tóti-hegy túloldalán lévő Istvándy Pincészet teraszának balatoni panorámája három évvel ezelőtt is elragadó volt, azóta tovább fejlesztették a vendégfogadás feltételeit, s gyöngyöző borral is kirukkolt a borászat. A badacsonyörsi Válibor a remek kilátás mellett, köszönhetően a kísérletező kedvű borásznak, Váli Péternek, különleges borokat is kínál. Ami még fontos: a vendéglátók borkorcsolyákkal, meleg ételekkel etették is a borbarátokat. Most már csak arra van szükség, hogy a potenciális vendégek minél szélesebb köréhez eljusson a badacsonyi, Balaton-felvidéki pincék jó híre. Ebben segíthetnek az ilyen és hasonló rendezvények.

 

Címkék#borászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!