Gazdaság

2016.12.20. 18:20

Ráfizetés a növénytermesztés

Sárvár - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnöke szerint a megye mezőgazdasága jobban teljesít az országos átlagnál, ám további fejlődést szeretne.

Turbók Attila

- Kettő, négy, hat - mondta Pusztavámi Márton. Mire gondolt a megyei agrárgazdasági kamara elnöke? - Ez a Vas megyei jövő - hangzott a válasz, és azt is megtudtuk, mire gondol.

A mezőgazdaságban a téli időszak beköszöntével már nem a búzát, hanem a számot vetik a gazdák. A Vas Népe is egyfajta megyei évértékelésre kérte Pusztavámi Mártont, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnökét.

- De ne szaladjunk ennyire előre! Azt már ma is kijelenthetjük, hogy a mezőgazdaságban jól teljesített az ország, és egy kicsit még ennél is jobban Vas megye - kezdte a szakember. Pusztavámi Márton azonban egy kicsit árnyalta a képet, és nem csak a megyére vetítve.

- Bármennyire is jobbak a termésátlagok a tavalyinál, azt nem szabad elfelejteni, hogy a nyugati országokhoz és nem mellesleg az egykori, jó hazai mezőgazdasághoz képest némi elmaradásban vagyunk - tette hozzá.

A vasi gazdák azonban - talán pont a kamara gabonaversenye miatt - kicsit jobban húztak , mint az országos átlag, ám itt megint árnyalni kell a képet.

Pusztavámi Márton elmondta: a jövőre létrehozandó sárvári gazdaközpontot tudáscentrummá fejlesztik tovább
Fotó: Turbók Attila

- Akik fejlesztenek, akik tőkeerősek, azok Vas megyében is további technikai és földterület-fejlesztéseken gondolkodhatnak, ám az országos átlagon termelő gazdák és az átlag alatti terméshozamokkal évet zárók bizony újfent verik a fogukhoz a garast. Sajnos a növénytermesztés kilátásai a nagy többségnél nem javultak - mondta Pusztavámi Márton. A szakember szomorúan jegyezte meg: a gazdaembert még a jég is húzza, idén két alkalommal is.

- Tavaly egy kicsit előbb volt, remélem, jövőre az aratás utánra érkezik - jegyezte meg, hozzátéve, hogy várhatóan a jégkár elleni intézkedések a következő évtől beérnek.

- Ha már a károk: a nyáron, alig három hét alatt lehullott 180 milliméteres csapadék sem tett jót a növénytermesztési ágazatnak - mondta.

- A sok kevésbé jó hír mellett a karácsonyi ünnepekre jutott pozitívabb is: a gabonaárak az utóbbi hetekben felfelé kúsztak, az augusztusi 30 ezer forintos tonnánkénti ár most hirtelen 45-47 ezer forintra emelkedett - tájékoztatott Pusztavámi Márton. Kiemelte: ezt csak azok érik, érték el, akiknek volt tárolókapacitása, nem volt sürgős az aratás után eladni a gabonát. Az árak emelkedéséhez a gyengébb német és francia átlagtermések is hozzájárultak, utóbbi országban meglehetősen súlyos termés-átlag-visszaeséssel. Persze hozzá kell tenni azt is, a hazai gabonatermesztés nem meghatározó a világpiacon, annak változásai érzékenyen érintik a magyar mezőgazdaságot.

Az agrárgazdasági kamara megyei elnöke azonban hangsúlyozta: a gazdák számára még ebben a helyzetben is lát kiutat, pont itt Vas megyében. A jövő év elején Sárváron nyílik a gazdaközpont, amelyet a helyi kamara tudáscentrummá szeretne fejleszteni.

- Még egy kicsit ennél az évnél maradva, azt is el kell mondani, sajnos a fejlődő növénytermesztés eredményei sem homályosítják el azt a tényt, hogy nem igazán halad az állattenyésztés szekere, sajnos ez az év sem kedvezett ennek az ágazatnak. Ahogy a szakember kiemelte: a pápai húsüzem sikeres értékesítése sem feledteti, hogy a sertés-ágazat Vas megyében is csak vegetál.

- Sajnos annyi a felhalmozódott rossz tapasztalat a beszállítók részéről, hogy nem tudunk bizalmat adni a pápai húsüzem új tulajdonosainak sem - tette hozzá Pusztavámi Márton.

- Ha már a múltról és a jelenről beszéltünk, ne feledjük a közeljövőt sem. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a jövő évben bevezeti a 2-4-6 nevű akcióját, ami a megyei termelőknek kétéves időtartamú programot jelent, melyben négytonnás hektáronkénti repceátlagot és hattonnás búzaátlagot célzunk meg a gazdák számára, ezzel aprópénzre váltva a megye búzatermelési versenyének tapasztalatait - mondta a kamara Vas megyei elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!