Gazdaság

2015.11.19. 20:07

Olyat kell gyártani, amit még más nem gyártott - Rangot jelent a TOP százban lenni

Szombathely – A TOP 100 kiadványban szereplő vállalatok a megye üzleti forgalmának 71 százalékát adják. A vasi cégek 0,3 százaléka álmodhat csak arról, hogy bekerül az elit klubba.

Budai Dávid

Rendkívül magas volt csütörtökön délután három órakor a száz főre eső cégvezetők száma a Tóvendéglőben. Negyedik alkalommal mutatta be a Pannon Lapok Társasága – egyik legexkluzívabb kiadványát – a TOP 100-at, amely a megye legnagyobb vállalkozásait rangsorolja a 2014-es év eredményei alapján. Nagy meglepetés az élbolyban ezúttal sem volt. A Vas megyei cégek első helyén továbbra is az Luk Savaria Kuplunggyártó Kft. található több mint 199 milliárd forintos nettó árbevétellel. A Delphi Hungary Autóalkatrészgyártó Kft.-nek annak ellenére sem sikerült a kuplunggyártó céget letaszítani a trónról, hogy több mint harmincszázalékos fejlődést sikerült realizálnia az elmúlt évhez képest. Igaz, ha a nyereséget nézzük, akkor már megtörténik a helycsere, ami nem is meglepő, hiszen a Delphi több mint hatvan százalékkal tudta növelni adózás előtti eredményét, amivel több mint 16 milliárd forintra növelte nyereségét tavaly.Kijelenthető, hogy jó évet zárt a vasi gazdaság 2014-ben, hiszen szinte mindegyik, a százas listára feljutó cégnek jelentős növekedést sikerült elkönyvelnie.

Halmágyi Miklós, a Vas Népe lapigazgató főszerkesztője, Kása Katalin, a KSH győri főosztályának munkatársa, Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társaságának stratégiai ügyvezető igazgatója, Varga Lászlóné, a NAV régiós főigazgatója, Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja és Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a TOP 100 bemutatóján 
Fotó: Unger Tamás

Mind közül azonban a lista 84. helyén lévő PGM Metall Invest Kft. produkálta a legkiugróbb fejlődést. Több mint háromszázszoros nettó árbevételt könyvelhetett el tavaly, a 2013-as évhez képest. Nem túlzás azt állítani, hogy rang megjelenni a TOP 100 kiadványban, hiszen ahhoz, hogy egy vállalat helyet kapjon az első százban, csaknem másfélmilliárd forintos bevétellel kell rendelkezni. 

Elsőként Harangozó Bertalan kormánymegbízott gratulált a cégek teljesítményéhez, hozzátette, az elismerés nemcsak a cégvezetőknek szól, hanem a legjobban teljesítő vállalatok minden munkatársának, akik ezekben a pillanatokban is dolgoznak. A kormánymegbízott elmondta, örül annak, hogy a cégek – azzal együtt, hogy egymás riválisai – támogatják is egymást. Azt pedig különösen örvendetesnek tartja, hogy egyre inkább megmutatkozik a szóban forgó vállalatok társadalmi felelősségvállalása. Hangsúlyozta azonban, hogy sajnálatos módon a vasi bérszínvonal továbbra is elmarad az országos átlagtól, és felhívta a cégek vezetőinek figyelmét: tartós növekedést elérni, csak megelégedett, elkötelezett munkavállalókkal lehetséges. 

A megyei bérszínvonal valóban az országos átlag alatti. Kása Katalin, a KSH győri főosztályának munkatársa mondta el a leg-frissebb Vas megyei adatokat. Ezek szerint jelenleg a bruttó átlagkereset a megyében 218 ezer forint, amely bár elmarad az országos átlagtól, így is 5,3 százalékkal múlta felül a tavalyi értéket. Elhangzott, több mint 39 ezer vállalkozás van jelenleg a megyében, amelyek 98 százaléka maximum tíz főt foglalkoztat. Kiderült azonban, hogy a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó száz cég oroszlánrészt vállal a megye pozitív gazdasági mutatóinak elérésében.



Varga Lászlóné, a NAV régiós főigazgatója elmondta, a TOP 100 kiadványban szereplő cégek a megye üzleti forgalmának 71 százalékát adják. Tavaly a megye vállalkozásainak összárbevétele meghaladta az 1360 milliárd forintot, érdekesség azonban, hogy a nyereség háromnegyedét a TOP 50-be tartozó cégek könyvelhették el. Bíztató, hogy Vas megye gazdasága – a 2008-as gazdasági válságot követő hullámvölgyet leszámítva – folyamatosan növekszik.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere elmondta, 2010-hez képest ötven százalékkal növekedett a cégek által befizetett iparűzési adó, márpedig ez teszi lehetővé, hogy a városok és falvak példaértékű életszínvonalat élhessenek Vas megyében. Ráadásul minden jel arra mutat, hogy az idén a megye gazdasági teljesítménye meghaladja a 2014-es év számait. A polgármester elmondta, Szombathelyen nem munkanélküliség van, hanem munkaerőhiány. Éppen ezért lakásépítési programot indítanak, hogy ide csábítsák a szakképzett munkaerőt. Mivel a növekedő gazdaság alapja a kiváló infrastruktúra, ezért a megye úthálózatát is jelentősen fejlesztik a jövőben. 2016 végén már végig autóúton utazhatunk Győrig, ezzel bekapcsolódunk az országos vérkeringésbe, miután pedig elkészül az út Ausztriáig, Európa felé is jelentősen tudunk nyitni. A polgármester hangsúlyozta, a kedden a városba látogatott miniszterelnök mindenben támogatja az elképzeléseket.

Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a TOP 100-ba tartozó vállalkozások egy igaz elit klubba tartoznak, hiszen ide a vasi vállalatoknak mindössze 0,3 százaléka nyerhet felvételt. Jól mutatja a két első helyezett vállalkozás gondolkodásmódja, hogy hogyan érhetik el a cégek, hogy a legjobbak közé kerüljenek. A recept szerint soha nem törhet meg a lendület, valamint olyat kell gyártani, amit még más nem gyártott.

Míg a megye gazdaságát a cégek, különösen a száz legkiválóbb vállalat alakítja, addig a közhangulat formálásában a sajtónak van nagy szerepe. A valóságát nem hamisíthatja meg, de azt megteheti, hogy a pozitív változásokról kiemelten tudósít.

Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága (PLT) stratégiai ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, ha a PLT vasi cég lenne, akkor a 23. helyen állna a százas listában. Mindezt annak a 619 ezer olvasónak köszönheti, akik napról napra kezükbe veszik a csaknem 152 ezer példányban nyomott újság egyikét. Hangsúlyozta, a Vas Népét a megye lakosságának csaknem hetven százaléka olvassa, és ez a szám országos viszonylatban is kiemelkedő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!