Gazdaság

2017.07.25. 15:50

Régóta munkára várva - Jelenleg 1132 vasi több mint egy éve nem talál lehetőséget

Havi összevetésben nem mutat jelentős változást a Vas megyei városok munkanélküliségi rátája - ez is kiderül a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat most publikált adataiból, amelyek a június végi helyzetről szólnak. Érdemes külön a tartós munkanélkülieket soroló adatokra nézni: ez változatosan alakult az elmúlt időszakban.

Bakos Ágnes

Összességében

Van olyan vasi város, ahol majdnem négyszer annyi a tartósan álláskereső, mint tíz éve volt, de ez kiugró kivétel. A többi várost illetően: öt településen stagnált, hétben pedig kevesebb lett a tartós munkanélküliek száma Vas megyében.

 

Kivétel

Az egyetlen vasi város, ahol több lett a tartósan állástalan, az Bük. Pedig a regisztrált munkakeresők száma nem változott jelentősen: a legfrissebb adatok szerint 65 büki keres állást, tavaly ugyanekkor 56-an, tíz éve ugyanekkor 66-an szerepeltek a regiszterben. Közben a tartósan, vagyis 365 napnál régebben munkakeresők száma majdnem megnégyszereződött. Tíz éve hét büki volt tartósan a rendszerben - idén már 24.

Köztes

Inkább a stagnáláshoz sorolandó Répcelak, bár elenyésző növekedés látszik: tíz éve hét, most kilenc tartós munkanélkülit sorol a statisztika. Akkor 54, ezúttal 34 fős volt a teljes répcelaki munkanélküliség.

Stagnál

Szombathelyen, Sárváron, Körmenden, Celldömölkön és Répcelakon nem látható változás a tartós munkanélküliségben - a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat számai alapján. Majdnem mindegyik városban úgy stagnált ez a mutató, hogy közben jelentős javulás mutatkozott az összes álláskeresőt nézve. Például Szombathelyen tíz éve ilyenkor 1938 álláskereső volt, közte 375 tartósan munkanélküli. Idén 1161 álláskeresőből 329 a több mint egy éve nyilvántartott álláskereső. Sárváron 365 álláskeresőből 56 volt több mint egy éve munkanélküli - tíz éve. Most 204 munkanélküliből 53 az, aki már 365 napja szerepel a regiszterben.

Kevesebb

Jánosházán és Őriszentpéte-ren, valamint Vasváron javult a legnagyobb arányban a tartós munkanélküliség mutatója. Jánosházán tíz éve 18, idén nyolc fős volt ez az álláskeresői halmaz. Őriszentpéteren tíz éve a negyven álláskeresőből kilenc volt több mint egy éve munkanélküli, idén húszból négy fő. Vasváron tíz év alatt feleződött az álláskeresői létszám: 202-ről 102-re, miközben 46-ról 29-re csökkent a tartós munkanélküliek száma.

Aktuális

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, júliusban készült felmérése szerint az ipari szektorokban találhatnak munkát - akár a tartósan állást keresők is. Legalábbis erősödött a bevallott foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban. Közben a kereskedelmi és szolgáltató cégek körében kissé gyengült a munkaadói szándék. A felmérés szerint az elmúlt hetekben némileg emelkedett a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!