Gazdaság

2016.05.29. 16:10

Reprezentatív mezőgazdasági összeírás a gazdálkodók körében

Szombathely - A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdaságok helyzetének feltárása érdekében gazdaságszerkezeti összeírást hajt végre június 1-jei eszmei időponttal „Agrárium 2016” címmel.

Az összeírás célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, a gazdálkodók és az Európai Unió részére.

Az adatfelvétel két szakaszban történik. 2016. május 15-29-e között elektronikus úton volt lehetőség a válaszadásra azoknak a gazdáknak, akik erről postai úton értesítést kaptak. Ezt követően június 1-je és július 15-e között összeírók közreműködésével történik a kérdő-ívek kitöltése. A felmérésbe Vas megyében 8 várost és 31 községet vontak be. Az itt kijelölt 50 mintakörzetben található mintegy 9 ezer címre terjed ki az adatfelvétel. Az összeírás egyik újdonsága, hogy a megyében 80 kiemelt jelentőségűnek tekintett egyéni gazdaság kizárólag elektronikus úton szolgáltathat adatot. A felmérés másik újdonsága, hogy „papírmentes” lesz, azaz a számlálóbiztosok elektronikus eszközökkel, tabletekkel, laptopokkal járják a körzeteikben számukra kijelölt címeket. Az adatfelvétel egyebek mellett kiterjed a használt földterületre, az állatállományra és a munkaerőre vonatkozó kérdések megválaszolására. Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve publikálja. Az előzetes adatok közzététele szeptemberben várható az állatállomány, illetve a föld- és vetésterületi adatok publikálásával. A végleges adatokat tartalmazó adatsor 2017. II. negyedévében jelenik meg. Az Agrárium 2016-ról további információk olvashatók a ksh.hu/agrarcenzusok oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!