Gazdaság

2016.08.31. 15:50

Rossz a pályázati rend - Miért kell több árajánlat bejáratott üzlet mellett?

Sárvár - A hazai pályázati rendszer hibáira hívta fel a figyelmet egy magyar-német üzletember. Véleménye szerint a rendszerben beépített a hibalehetőség.

Turbók Attila

Egy kis bepillantást engedett az úgynevezett makrógazdaságba egy magyar-német üzletember. Szalay Antal az egyik legnagyobb környékbeli befektető, véleményével jobbítani szándékozza a hazai gazdasági rendszert.

- Egyik ügyfelünk udvariasan felajánlotta, hogy a pályázati árajánlatokhoz tud nekem drágábbat szerezni, mint az éppen megfelelő ajánlat, mindezt úgy, hogy számomra ismeretlen partner ajánlatát küldi. Feltehetően nem ingyen - mesélte lapunknak némileg megütközve egy Sárváron is gyárat üzemeltető magyar-német üzletember. Szalay Antal úgy véli, a hazai pályázati rendszerbe bele van építve a lehetőség a hibákra, ám az is gond, hogy kevés teret enged az üzletemberek közti korrekt kapcsolatnak.

Károlyi Zsolt a szereldében. Az ipari beruházók túlnyomó része jobb pályázati keretfeltételeket szeretne Magyarországon is. Fotó: Unger Tamás

A történet minden hazai üzletember, beruházó, vállalkozó számára ismert és - sajnos - bejáratott: egy beruházás, vagy bármilyen befektetés, vállalkozás kapcsán a pályázathoz legalább három beszállítói vagy bizonyos esetekben szolgáltatói árajánlatot kell mellékelni, melyek közül jelezni kell, hogy - jobbára a legolcsóbbal - melyik ajánlattevővel dolgozik majdan a nyertes pályázó. Szalay Antal szerint az említett rendszer több ponton is sántít, immár évek óta: a pályázat lezárása és a beruházás megkezdése akár hónapokat is igénybe vehet, ez alatt az árajánlatok jó része - épp a gazdaság mozgása miatt - érvényét vesztheti. - Másrészt ha én egy évek óta korrekt partner ajánlata mellé nem teszek két drágábbat, akkor máris szabálytalanságot követek el. megjegyzem, meglett üzletember révén miért kábítsak két másik, még nem ismert partnert olyan kéréssel, melyet úgysem teljesítek - tette fel a nyugati gazdaságokban ismeretlen kérdéseket az üzletember. Az általa emlegetett pályázati rendszerelem csak egyike azoknak, melyek kiirtása révén egyszerűsödhetne a napjainkban még mindig bonyolult pályáztatás.

- Akár a vesszóparipámként is felfogható, de nem először jelzem a rendszer problémáit, erről számos esetben itthon és még több esetben Németországban is tartottam előadásokat - jelentette ki Szalay Antal. Előadásaiban hangoztatja: az úgynevezett gazdasági keretfeltételek javítása elemi érdeke a magyar gazdaságnak. - Nem lehet úgy, például német beruházókat várni (tisztelet a kivételt képező nagyoknak, mint Mercedes, de nekik úgyis egyedi elbírálás van), hogy a nyugaton bejáratott és sokkalta egyszerűbb pályázati rendszereket nem vesszük át azoktól, akik ezt jobban csinálják - jegyezte meg Szalay Antal. Utóbbi gondolatait alátámasztja a magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-német tagozatának idén júliusban kiadott közleménye, miszerint napjainkban csak azok végeznek bővítő beruházásokat Magyarországon, akik már amúgy is jelen vannak , s itt felsorolnak több hazánkban dolgozó céget, köztük a sárvárit is. A többiek nem bővítenek, aki pedig nincs itt, az Szalay Antal szerint megvárja a jobb gazdasági keretfeltételeket.

Beruházóra pedig minden országnak szüksége van. Mégpedig minél többre és gyorsabbra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!