Gazdaság

2016.07.04. 13:53

Sietnek az aratással a vasi gazdák

Megyei körkép – Volt, ahol a megszokottnál korábban beérett a gabona, Szelesténél már learatták az őszi árpát, az őszi búza viszont még éretlen: két-három hét van még az aratásig.

Simán Klára

Az őszi árpát már learatták, az őszi búza még nem érett be, most a repcét aratják Szeleste mellett Rozmán Róberték. A családi gazdálkodó elmondta, hogy előbbi ezen a környéken, a kavicsos földben korán beérik, így már Péter, Pál napja előtt betakarították – erős közepes lett most a termés, a tavaszi fagyok 5-8 százaléknyi kárt okoztak.

Az összesen 57 hektárnyi repce betakarítását pénteken kezdték: a pontosan virágzáskor jött hideg itt is okozott károkat, de még most is 4 tonnás átlagterméssel számolnak hektáronként – tudtuk meg Rozmán Róberttől. Most a gabona nedvességtartalma is ideális, a repcét nem kell szárítani, és elég olaj található benne – elemezte kérdésünkre a gazdálkodó. A repce után egyébként az őszi búza következik, de az még nem érett be, két-három hét maradt még a betakarításig.

A kombájnnal ezekben a napokban gyakran este 11-ig dolgoznak a földeken; szerencsére korszerű gépekben ülnek, amelyeken a hőségben is ki lehet bírni, hiszen klíma is rendelkezésére áll a sofőrnek – mondta el Rozmán Róbert. Szerinte igyekezni kell a betakarítással, hiszen bármikor esősre fordulhat az időjárás, ami kényszerszünetet eredményez a munkában. A talaj egyébként most elég stabil: az elmúlt években az esőzések és a magas nedvességtartalom miatt nehezebben bírta el a nagy gépeket, mint most -  jelezte a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!