Gazdaság

2014.10.09. 13:02

Sok gondot okoz a belvíz, az esőzések miatt 1-3 hetes csúszásban vannak a vetési munkákkal

Az agrárgazdasági kamara szerint csaknem 400 hektárt érintett az árvíz és 19 ezer 240 hektárt öntött el a belvíz Vas megyében. További 91 ezer hektárnyi vízzel telített területen erősen korlátozott a mezőgazdasági munkák elvégzése. A kiskertesek is sok helyütt megszenvedték az idei rengeteg csapadékot.

Peltzer Géza

Vas megyében 150-220 milliméter közötti csapadék hullott szeptemberben, messze meghaladva az elmúlt évek 90 milliméter körüli átlagát. A nagy mennyiség mellett problémát okozott a növénytermesztés számára a csapadék intenzitása is, mivel rövid idő alatt esett le. A sok eső megnehezíti a napraforgó aratását és vélhetően hátráltatni fogja a kukorica betakarítását is – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatósága az MTI-vel. A napraforgó sok termőterületen gombafertőzött, amely jelentős minőségromlást és értékesítési problémákat okoz. Megnehezíti a betakarítást, hogy a sok csapadék miatt a tányérok vizesek, szivacsosak. A 6896 hektáron termelt napraforgó 60 százalékát aratták le, az átlagtermés 2,7–2,8 tonna volt hektáronként.

Papp István sorkifaludi kertjében. Idén semmit sem tudott betakarítani a termésből. Fotó: Szendi Péter

A kukorica betakarítása a 28 ezer 217 hektáros területen kezdődött el. A termény becsült hektáronkénti átlaghozama 8,5–9 tonna. Minőségét jelentősen befolyásolja a gombabetegségek megjelenése. Még magas a növény nedvességtartalma, de az eddigi tapasztalatok alapján valószínűleg lesz elegendő szárítókapacitás a megyében.

Az esőzések miatt a vetési munkákkal 2–3 hetes csúszásban vannak. Az őszi káposztarepce 85 százalékát (16 ezer hektár) vetették el, az üresen maradt földek nagy részébe már csak tavasszal tudnak más kultúrát vetni. További gondot okoz, hogy az elvetett repce egy része kipusztult vagy ki sem kelt, de arra is volt példa, hogy a levonuló árvíz magával vitte a magot. A repceföldeken probléma a kártevők elleni védekezés, a gyomirtás pedig sok helyen tavaszra marad.

Az őszi búza tervezett vetésterülete 45 ezer 262 hektár. A mag vetését hátráltatja a munkát a magas talajnedvesség. A rengeteg csapadék nemcsak a nagy gazdaságoknak okozott sok problémát – a Mezőgazdasági Termelők Vas Megyei Szövetség becslései szerint még a 2009-es árvíznél is nagyobbat –, hanem azoknak is, akik kertjükben termesztenek évtizedek óta zöldséget – bár utóbbiról nincs felmérés.

A sok csapadék miatt megemelkedett a belvíz, és ahol ennek elvezetése nem megoldott, sok bosszúságot okozhat. Sorkifaludban a feltörő belvíz elöntötte a telkeiket, lehetetlenné téve a termények betakarítását. Pap István arról panaszkodott, hogy kétszáz öles telkén már tavaly is kárba veszett a termesztett növényeik nagy része, idén azonban mindenünk odalett.

– Víz alatt van az egész terület, most is folyik – mutatta. Legutóbb a heves esőzéseket megelőzően töltődött fel a telek belvízzel, elsősorban azért, mert a telek a falu mélyen fekvő részén helyezkedik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!