Gazdaság

2017.06.23. 17:25

Közeleg a hazai gyümölcsök dömpingje a piacokon

Különös hét volt ez a szombathelyi piacon. Sok népszerű finomság szezonjának nemsokára vége, de nem érdemes csüggedni, ugyanis közeleg a hazai gyümölcsök dömpingje.

Elek Szilveszter

Kezdjük rögtön a lényegnél: vajon mennyibe kerülnek most a hagyományos lecsó összetevői? Ez azért fontos kérdés, mert ez az étel könnyed, így a nyári melegben is rákívánhatunk. A t.v. paprikából gyönyörű volt a választék, nehéz dolga volt annak, aki próbált megcsípni kisebb, kevésbé fess darabokat. Amikor az árusoknál rákérdeztünk, hogy van-e náluk olcsó, kimondottan lecsóhoz való paprika, a legtöbben rávágták, hogy ha akarnának sem tudnának adni olyat, mert annyira jó minőségű a felhozatal. Ennek a zöldségnek az ára széles skálán mozog: akár már négyszáz forintért a kosarunkba rakhatjuk kilóját, de van, ahol ezer forintot is elkérnek érte. Annak sem kellett túl sokáig kalandoznia a standok között, aki jó minőségű paradicsomot szeretett volna vásárolni, ugyanis sok árus standján kapható ez a zöldség. A szombathelyi vásárcsarnokban 400-700 forint között mozgott a paradicsom kilónkénti ára. A lecsóhoz szintén elengedhetetlen vöröshagyma árában kimutathatatlan volt a különbség: 298 és 300 forintot írtak az árcédulákra. A tojást sem szabad kifelejteni a sorból. Ennél a tételnél a méret volt a lényeg: a legkisebbeket 30-35 forintért, a nagyobbakat pedig 42-45 forintért kínálták a piaci árusok.

Táncsics Gábor félbevágott dinnyét mutat. Ez még nem magyar, de nemsokára megérkeznek a hazaiak is a piacra
Fotó: Elek Szilveszter

Bár a lecsóhoz semmi köze, jelenleg sokan keresik a borsót is, ennek ellenére nem volt belőle nagy a kínálat - az egyik árustól megtudtuk, hogy a meleget kevésbé tűrő zöldség idei csúcsszezonja a múlt hét környékén véget is ért. Viszont annak, aki szeretett volna a zsíros kenyerére újhagymát, nem volt egyszerű választania a bőséges kínálat miatt. Itt főleg az ár dominálhatott: egy csokor ára 150 és háromszáz forint között mozgott. A gyümölcsök helyzete most kissé kaotikus: bár almából szokás szerint nagy volt a választék, aki cseresznyét vagy málnát akar, annak érdemes sietnie, ugyanis ezek lassacskán "leérnek". Ettől függetlenül senki sem fog gyümölcshiányban szenvedni ezután sem: július elsejével beköszönt megannyi hazai finomság igazi idénye, onnantól kezdve dömping lesz az édesebb fajtájú meggyből, ribizliből, sárga- és őszibarackból is. Nem utolsósorban pedig felbukkan a standokon a magyar dinnye. Jelenleg a piacon a választék görög, olasz és marokkói dinnyékből áll. A piaci árusok szerint egyébként hiába volt olykor szeszélyes idén az időjárás, úgy tűnik, hogy elfogadható termés lesz minden népszerű gyümölcsből.

De azoknak is érdemes volt körülnézniük a szombathelyi vásárcsarnokban, akik unják a megszokott ízeket - ők vehettek rókagombát, kilogrammonként 5 ezer forintért.

PIACI ÁRAK, SZOMBATHELY

t.v. paprika 400-1000 Ft/kg

paradicsom 400-700 Ft/kg

vöröshagyma 298-300 Ft/kg

borsó 500-550 Ft/kg

újhagyma 150-298 Ft/csokor

meggy 478-900 Ft/kg

cseresznye 478-599 Ft/kg

málna 1250-1600 Ft/kg

ribizli 600-1000 Ft/kg

görögdinnye 249-258 Ft/kg

sárgabarack 500-600 Ft/kg

tojás 30-45 Ft/db

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!