Gazdaság

2016.09.21. 19:12

Soroljuk, hogy mivel nem lehet ma új munkatársakat a céghez csábítani

Rekordmagas az üres álláshelyek száma Vas megyében. A cégek változatos kedvezményekkel próbálkoznak, melyek közül csak az egyik a nagyobb fizetés.

Turbók Attila

- Fémipari szerszámüzemünkben szinte állandósult szakemberhiánnyal küzdünk, a cég az általánosan elfogadott kedvezményeken - bejárási támogatás, cafeteria - túl például lakhatás megoldása révén is próbál szakembereket szerezni - tájékoztatta lapunkat Szalai Péter, egy sárvári cég üzemvezetője. A fiatal cégvezető gondjával nincs egyedül, sajnos napjainkban a munkahely keresleti piacból kínálati piac lett, ahol leginkább a munkavállalók azok, akik a lehetőségek közül válogathatnak.

A fejvadász cégek listái mára frázisoknak tűnnek, melyeken jobbára a következő lehetőségek szerepelnek (Vas megyei álláslehetőségek alatt: „családias hangulatú, fiatalos csapat, előrelépési lehetőség, teljesíthető, reális célok, elvárások, versenyképes fizetés, cafeteria, nemzetközi, multinacionális környezet, fejlődési lehetőség, stabil munkahely egy dinamikusan terjeszkedő, hosszú távra tervező nemzetközi vállalatnál, teljesítmény-orientált juttatási rendszer, szakmai fejlődési és előrelépési lehetőség". Ezek a kedvezmények már nem fogják meg a munkavállalókat, a cégeknek újabb „csalit" kell bedobni, ha munkaerőre fáj a foguk.

A magáncélra is használható autótól a lakáson keresztül szinte végeláthatatlan a sora azoknak a kedvezményeknek, amelyekkel szakembereket próbálnak magukhoz édesgetni a vállalatok, vállalkozások. Szalai Péter például hozzátette: a lakhatás náluk egy lakást jelent a reménybeli dolgozónak, nem munkásszállást, és többek közt a bejárás teljes költségének térítését is (itt a törvényi kötelező a 86 százalék). Egy lapunk által megkérdezett fiatal például elmondta, az ország túlsó feléről érkezve, középvezetőként dolgozik egy cégnél, ahol az albérlet teljes költségét kifizetik számára. Az albérlet amúgy is „népszerű" kedvezmény, rendesen fel is srófolja a Vas megyei albérletek árait, hozzátéve azt is, hogy az albérleti támogatás inkább a közép- és felsővezetői szinten jellemző. Előbbieknél ennek is van felső határa.

Egyes vállalatok nyugati, szakmai utakkal is csábítják munkatársaikat, de tudunk olyan szombathelyi cégről is, mely évente kétszer rendez nagyobb programot a dolgozóinak, akiknek számos lehetőséget biztosít szabadidős elfoglaltságaikra is. Információink szerint a cégnél több mint 30 ilyen klub működik.

Pajor Attila, egy szombathelyi nagyvállalat ügyvezetője egy régebbi interjújában kijelentette, családbarát munkahelyek létrehozására van szükség, a dolgozókat nem szabad kizárólag a profit eléréséhez szükséges feltételnek tekinteni. A közszolgálati rádióban a Liga szakszervezet képviselője is úgy nyilatkozott, lassan a szociális és kulturális feltételeket alapjaiban kell újragondolniuk a cégvezetőknek ahhoz, hogy a megváltozott feltételek mellett szakképzett munkaerőt tudjanak cégeikhez csábítani. Persze a szakképzetten is hangsúly van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!