Gazdaság

2014.08.27. 16:40

Sorra zárnak be a boltok, a kereskedők elkeseredettek

Megyei körkép - Országosan mintegy 4-5 ezer kisbolt zárt be idén leginkább az évek óta tartó forgalomgyengülés, a kisvállalkozói forgóeszközhitelek ellehetetlenülése és ráadásként az online pénztárgépek megvásárlásának kényszere miatt. Vas megyében sem jobb a helyzet.

Peltzer Géza

A KISOSZ (Kereskedők és Vendéglátók Szövetsége) Vas megyei szervezete tagságára is jellemző az évek óta tartó forgalomgyengülés tolmácsolta a szervezet véleményét Kemenesné Tóth Erika.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 3,8 százalékkal nőtt júniusban az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Májusban 4,9, áprilisban 9 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme. A KSH emlékeztet arra is, hogy a dohánykereskedelemben és az adatszolgáltatásban 2013. július elsejétől beállt változások miatt a július előtti adatok nem összevethetők a tavalyiakkal. A vasi kereskedők nem látják ennyire rózsásnak a helyzetet.

Egyre több az üres eladó, vagy kiadó üzlethelyiség Szombathely belvárosában is (Fotó: Tímár Gergely)

- A kereskedők számára most leginkább az a kérdés, hogy miután az összes hazai, kiskereskedelemben alkalmazott kasszára rálát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), elkezdi-e a mélységi vizsgálatok során visszamenőlegesen összehasonlítani az üzletek forgalmát az online-átállás előtti forgalmi adatokkal? Vagyis: lehet-e majd azért bírságot kapni, ha valaki a múltban csalt? És hogyan lehet ez ellen védekezni? - vélekedik az érdekképviselet.

Olyan is előfordult, hogy kiskereskedők nagy hirtelen lehúzták a rolót, és felszámolást indítottak az addigi cégükkel szemben, hogy később egy új vállalkozással és adójogilag tiszta lappal újraindítsák az üzletüket. A KISOSZ azonban úgy véli, hogy ez nem túl jó ötlet. Azt pedig már biztosan nem lehet a NAV-val elhitetni, hogy ugyanazon a helyen egy teljesen másik vállalkozás üzemel. Ugyanakkor mégis tény marad: idén eddig tömeges volt a boltbezárás.

Ősztől valószínű, hogy a NAV azokat az üzleteket fogja górcső alá venni, ahol láthatóan és életszerűtlenül hullámzik a napközbeni vagy heti forgalom.

- Arra már most is van példa, hogy a revizorok párosával járják az üzleteket, az egyikük bent figyeli, hogy az eladó beüti-e az áru ellenértékét a pénztárgépbe, míg kollégája kintről egy tableten ellenőrzi, hogy a tranzakció megjelent-e a NAV szerverén - vélekednek a vasi kiskereskedők.

A KISOSZ vasi és országos szervezete szerint ugyanakkor az ellenőrök eddig megértően álltak a boltosok problémáihoz, különösen, hogy gyakran azért marad el az egyes ügyletek regisztrálása az adóhatóság szerverén, mivel a pénztárgépek egy része adóhivatali becslések szerint egy-három százaléka kisebb-nagyobb, jellemzően hardveres hibával küzd.

A NAV-tól származó adatok szerint idén eddig az online-átállás kapcsán 25 ezer ellenőrzést végeztek az adóellenőrök az országban, és az esetek 12 százalékában találtak valamilyen problémát. Az ellenőrzések során a hatóság összesen 260 millió forint bírságot szabott ki. A gépmegrendelések ismeretében úgy tűnik, a magyar piacon összesen 165 175 ezer kasszát fognak az augusztus végi végső határidőig beüzemelni a boltosok. Korábban a nemzetgazdasági tárca és az adóhivatal is 250 ezer körülire saccolta a lecserélendő kasszák számát az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!