Gazdaság

2014.07.20. 16:55

Stratégia kell az országnak

Budapest - Magyarországnak mielőbb országstratégiára lenne szüksége, amelynek megalkotását a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) több éve sürgeti.

Munkatársunktól

A szervezet 16. éves jelentésének nyilvánosságra hozatalakor tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes köszönetet mondott a magyar gazdaságpolitika alakításához támpontokat adó éves jelentésekért. A HEBC az Európai Gyáriparosok Kerekasztalának (ERT) magyarországi üzleti tanácsa, amelynek tagjai az ERT –t alkotó 50 legnagyobb európai iparvállalat 15 magyarországi leányvállalatának legfelső vezetői.

Szijjártó Péter miniszterhelyettes. Fotó: MTI

Nagyságrendjüket a hazai gazdaságban jelzi, hogy az HEBC-tagvállalatok összesített nettó árbevétele csaknem 3500 milliárd forint és több mint 60 ezer főt foglalkoztatnak. Jakab Roland, az HBC elnöke, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója „A fenntartható fejlődés és inkluzív növekedés" címmel kiadott jelentésből kiemelte: a HEBC teljes konszenzuson alapuló véleménye szerint a világban fokozódó versenyben hazánk sikerének záloga egy jövőkép, egy országstratégia megalkotásában rejlene, ami kijelölné az utat, hova akar az ország eljutni a következő 10-15 évben. Az elmúlt négy évben kirajzolódni látszott, hogy a kormánynak van jövőképe és stratégiája, nyilvánossá azonban csak egyes intézkedések váltak. A gazdasági szféra egyöntetűen üdvözölné, ha a kormányzat az ország jövőjére vonatkozó elképzeléseit összegezné és nyilvánossá tenné.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes rámutatott: kormány az HEBC-el egyetértésben új szemléletet és megközelítési módot tartott szükségesnek a globális válságot követően, s ennek helyessége beigazolódott: a gazdaság növekedési pályára állt, rekordot ért el a foglalkoztatottság, nőtt az ipari termelés, 3 százalék alatti az államháztartási hiány és nem állunk az EU túlzott deficit eljárása alatt. Három területet emelt ki, amiben a kormány az első helyet célozta meg Európában: a legmagasabb arányú legyen az ipari termelés hozzájárulása a GDP-hez, a legtöbb külföldi tőke jusson az országban egy főre, és az export GDP-hez viszonyított arányát illetően a jelenlegi második helyről (83 százalék) szintén miénk legyen a dobogó legfelsőbb foka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!