Gazdaság

2017.05.03. 19:40

Új szakmát tanulna? Fontos a képzés ára, az iskola híre

Ha már tudjuk, mit szeretnénk tanulni, kezdődhet az iskolaválasztás. Sok olyan szakma van, amelyet több iskolában oktatnak, nem mindegy, melyik mellett döntünk.

Tóth Kata

Az életkorunk, a földrajzi helyzetünk, a korábbi tanulmányaink mind-mind befolyásoló tényezők a képző intézmény kiválasztásánál. Vas megyében két szakképzési centrumban lehet ingyenes képzésekre jelentkezni, ezek a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum és a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum. Az állam két OKJ-s végzettség megszerzését támogatja, de nem minden szakmát lehet ingyenesen választani. A támogatott képzések ütemezése rá-adásul eléggé rugalmatlan, az ingyenes képzések nappali vagy esti tagozaton - szakmától függően - 1-3 év alatt végezhetőek el.

Piaci alapon működő iskolák is kínálnak OKJ-s képzéseket, van, hogy jobban igazodnak a jelentkezők igényeihez Fotó: Internet

A tanítás hétköznap délelőtt vagy délután zajlik. Piaci alapon működő iskolák is kínálnak OKJ-s képzéseket, ezek sokszor jobban igazodnak a jelentkezők igényeihez. Az oktatás rugalmasabb időpontokban van (akár hétvégén is), és olyan speciális képzéseket is indítanak, amelyeket nem támogat az állam, de a munkaerőpiacon kereslet van rájuk. Ezekért a tanfolyamokért fizetni kell, de a legtöbb helyen ezt részletekben is megtehetjük.

Az OKJ-s bizonyítvány esetében is fontos, hogy jó színvonalú intézményt válasszunk. Érdemes nézni a képzés árát, az iskola hírét, a megközelíthetőségét, az oktatói gárdát, azt, hogy gyakorlati helyet kínál-e. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy a képzési jegyzékben szereplő összes szakképzést nem fogjuk megtalálni az iskolák kínálatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!