Gazdaság

2014.12.10. 13:41

Szocpolt egygyermekeseknek, használt lakásra is

Az egygyermekes családok is kaphatnak otthonteremtési kedvezményt 2015 júliusától - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Mehlhoffer Tamás

Novák Katalin közölte: jövőre az otthonteremtési kedvezményre 4 milliárd forintot fordítanak, 2016-tól pedig 9-10 milliárd forintot. A keret felfelé nyitott, így igény esetén előteremtik a szükséges többletforrásokat.

A családok egy gyermek esetén 500 ezer, három gyermek estén 3,25 millió forint támogatást kérhetnek. Újdonság az is, hogy használt lakás vásárlására, valamint meglévő lakás bővítésére is lehet támogatást kérni. A korábbi támogatási rendszert kibővítő lehetőséget július 1-jével vezetik be. Korábban csak a kettő, vagy annál több gyermekesek vehették igénybe az állami támogatást, jövőre azonban már az egy gyermekes családok is, vagy azok, akik legalább egy gyermeket vállalnak.

Az otthonteremtési rendszer fontos változása azt is, hogy a vissza nem térítendő támogatást júliustól már használt lakás megvásárlására is kérni lehet, vagy arra, hogy a meglévő ingatlant további szobával, akár tetőtér-beépítéssel bővítsék. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)  alapelve az, hogy több gyermek után több támogatás jár, de figyelembe vesznek más szempontokat is, így például a energiatakarékosabb ingatlanok után nagyobb támogatás kérhető. A minisztérium számításai szerint szerint a támogatás éves szinten (az első teljes évtől, 2016-tól) 12 ezer családot érinthet és 9-10 milliárd forintos kiadással számolnak.

Novák Katalin több konkrét példán is érzékeltette a CSOK rendszerét.

A támogatást házaspárok és élettársi kapcsolatban élők egyaránt igénybe vehetik, a kettő közötti különbség az, hogy újabb gyermek vállalása esetén csak a házasságban élők, míg a meglévő gyermekek esetén az élettársak és a családok is kérhetik a támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!