Gazdaság

2017.04.02. 15:45

Az osztrák munka buktatói

Szombathely - Sokan keresnek külföldi munkát a nyári szezonban. Fiatalok, egyetemisták is jó lehetőségnek találják ezt a pénzszerzési lehetőséget. Akadnak azonban hamis hirdetések és buktatók is - megmutatjuk, mire figyeljen oda, ha ausztriai munkára jelentkezik.

Vadas Krisztina

Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének Vas megyei képviselet-vezetője több éve foglalkozik azokkal a magyar munkavállalókkal, akik Ausztriában helyezkednek el. Tapasztalatai alapján az alábbiakra kell a legjobban odafigyelni, ha valaki külföldre indul dolgozni.

Horváth Csaba
Fotó: Unger Tamás

ÁLLÁSKERESÉS, JELENTKEZÉS

- A legbiztonságosabb, ha az AMS (osztrák munkaügyi központ) honlapján keresztül keresünk munkát. Ott tartományra, régióra szűrve tudunk az állások közül válogatni. Minden adatot megadnak: ki a munkáltató, mennyi a bér, hány órára jelentik be a dolgozót, szükséges-e képzettség, hol kell jelentkezni. Ilyen az Eures honlapja is, ahol az Európai Unióra vetítve lehet biztonságosan munkát keresni - tanácsolta Horváth Csaba. Azt javasolja, ha más honlapon vagy a közösségi oldalon találunk egy szimpatikus állásajánlatot, annak mindig alaposan járjunk utána. - Hívjuk fel a céget, érdeklődjünk, valóban ők hirdetnek-e - mondta. Önéletrajzot kevés helyen kérnek, nincs is erre hivatalos formájuk az osztrákoknak. A legtöbbször egy bemutatkozó levél elég, amelyben megfogalmazzuk, miért jelentkezünk az állásra, milyen képzettségeink, tapasztalataink vannak. Ha mégis kifejezetten önéletrajzot kér a munkáltató, akkor azt Europass formátumban kell elkészíteni.

INDULÁS ELŐTT

- Mindig készítsünk a személyes iratainkról másolatot, ezt hagyjuk itthon a családtagoknál. Emellett adjuk meg a munkahely pontos címét, elérhetőségeit, hogy ha bármi történik, elérjenek minket - hangsúlyozta a tanácsadó. - Emellett fontos, hogy soha, senkinek ne adjunk át személyes dokumentumot! - hívta fel a figyelmet. Továbbá annyi pénz mindig legyen tartalékban nálunk, hogy haza tudjunk utazni.

SZERZŐDÉS, JUTTATÁSOK

- Ausztriában szóban is lehet munkaszerződést kötni, akár telefonon keresztül is. Így, ha a munkaszerződést írásban nem is nyújtják át a munkavállalónak, egy Dienstzettelt, azaz munkaviszony-igazolást mindenképpen kapnia kell. - Nem minden munkáltató rossz szándékú Ausztriában, de azért valljuk be, a legtöbbet a munkabéren tudnak megspórolni. Sok magyar munkavállaló elfogadja az 1100-1200 eurós keresetet, hiszen már ez is kiemelkedő az itthoni bérekhez képest, ezért nem jár utána, hogy valóban ennyi jár-e neki. Az esetek többségében akár többet is kaphatna - mondta. A bérpapír, azaz Lohnzettel minden hónapban jár a dolgozónak, azt mindenképpen meg kell kapnia. Ezen láthatja, mennyi a bére, valamint azt, mire mennyit vontak le.

SZOCIÁLIS ELLÁTÁS

Sokan úgy gondolják, hogy ha kint ideiglenes lakcímre bejelentkeznek, akkor minden ellátás automatikusan jár nekik. Ez nem így van, ahhoz már állandó lakcímre van szükség.

- A szezonális munkának ez lehet az egyik buktatója: van eleje és van vége. A lejárta után pedig semmilyen ellátásra nem jogosult a munkavállaló, kivéve, ha életvitelszerű tartózkodást tud igazolni. Azaz van állandó lakcímre, osztrák rendszáma, telefonszáma, közüzemi számlákat tud bemutatni. De a családi pótlék különbözetét például már az első munkanaptól fogva igényelhetjük.

ELŐÍRÁSOK

Sem Magyarországon, sem Ausztriában nem veszik igazán komolyan a dolgozók a munkavédelmi előírásokat. Ausztriában azonban komoly büntetéssel számolhat, akit rajtakapnak. Mindig nézzünk utána, hogy az adott munkakörhöz milyen előírások tartoznak és tartsuk is be azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!