Gazdaság

2017.04.04. 16:05

Vasban fial legjobban az euró

Szombathely - Minden pályázati euró Vas megyében fial a legjobban. S hogy mire? A mosógéptől az energetikán át az agráriumig.

Turbók Attila

A pályázatok iránt nagy az érdeklődés - mondta egy minapi sajtótájékoztatón Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A politikus mondatai igencsak jelzik, hogy a 2020-ig tartó, a jelenlegi elképzelések szerinti utolsó uniós pályázati ciklus megmozgatta a magyar emberek fantáziáját. "Az ingyen pénz mindig jó" elve mellett természetesen az is közrejátszik, hogy a megcélzott pályázati területek forrás-igénye igencsak magas, így fejlesztésük társadalmi érdek is. A pályázatok most a kis- és középvállalati szektort, az agráriumot és a lakosságot is megcélozzák. Ha röviden akarjuk mondani, akkor idén a mosógéptől a gyártósorig pályázható szinte minden.

Szárnyas János, a VOSZ megyei elnöke és Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke
Fotó: Nagy Jácint

Az előbbi első helyén álló mosógéppályázat épphogy lejárt, ám a lakosság az "Otthon melege program" révén további fejlesztési pénzekhez juthat, most júniustól például az energetikai korszerűsítésre. A keretösszeg itt 3,5 milliárd forint, egy-egy pályázó legfeljebb 700 ezer forintot kaphat, ami így összevetve 7 ezer háztartás igényét fedezheti. A programban induló családi és társasházak fűtésének korszerűsítésében mind az anyag, mind a szolgáltatás elszámolható. Idén lesz lakossági napenergiai fejlesztésre is pályázat, ebben 20 milliárdot terveznek kiosztani.

- Energetikai fejlesztésekre most a cégek is pályázhatnak, úgy vélem a középvállalkozások idén nagyobb reményekkel indulhatnak - fogalmazott meg egy jó tanácsot Szendi Kata pályázati szakértő. Hozzátette: még jobban szűkítve az esélyesek körét, az úgynevezett Szabad Vállalkozói Zónák cégei idén esélyesebbek a nyerésre. Ilyen zóna a megyében Vasvár környéke.

A cégvezetők immár el is kezdhetnek sürgősen gondolkodni, hiszen az európai uniós támogatások jelenlegi ciklusának összes pályázatát kiírták március 31-ig. Már 3500-4000 milliárd forint között van a kötelezettségvállalás 2017-re, decemberig szeretnék elérni az 5000 milliárd forintot, ebből idén 2500 milliárd forint kifizetése a cél.

S hogy az agrárium se maradjon le a fejlesztési versenyben, a cikk elején idézett államtitkár elmondta: a Vidékfejlesztési program keret-összege mintegy 1300 milliárd forint, melyet 68 pályázati jogcímen hirdetnek meg. Ebből 38 jogcímen összesen 942,5 milliárd forint értékű pályázatot írtak ki, melyből 476 milliárd forint értékűt le is zártak, illetve felfüggesztettek. Az államtitkár szerint az agrárpályázatok egyszerre szolgálják a kis- és közepes családi gazdaságok megerősítését és a vidéki munkahely-teremtést is.

A két legjelentősebb az öko-, illetve az agrárkörnyezet-gazdálkodáshoz kapcsolódó program, amelyre 253 milliárd forint fordítható. A szakemberek azonban figyelmeztetnek: az agrárium pályázóinak kilenctizede nem megfelelő dokumentumokat ad be, tehát oda kell figyelni a papírokra. A pályázókat az agráriumban tanácsadással is segítik az idén, elkerülendő az előbbi, nem túl fényes statisztikát.

A megyei fejlesztési pályázatokról a minap Kondora Bálint közgyűlési alelnök tartott előadást, melyben kifejtette: 2020-ig Vas megyének 21,4 milliárd forint pályázati forrás jut, melyből például a megyeszékhely 14,5 milliárdot kap. A kormány szándéka, miszerint a gazdaságba kell invesztálni a forrásokat, itt, Vas megyében is látszik, például iparterületekre kétmilliárd, a helyi gazdaságok fejlesztésére pedig 700 millió forintot szánnak. A turizmus mint gazdaságfejlesztő erő ebben a ciklusban 1,7 milliárd forintos pályázati keretet kap.

A megye alsóbbrendű útjaira 1,35 milliárd forint jut, bölcsődére és óvodára pedig 1,84 milliárd. Utóbbi kapcsán Kondora Bálint megjegyezte: ha esetleg az óvodák és bölcsődék nem kifejezetten a gazdaságfejlesztés terének tűnnének, nem szabad elfelejteni, hogy az ehhez szükséges munkaerő megtartása és ide hozatala immár szociális kérdéseket is felvet.

Vas megye közlekedésfejlesztésére 1,9 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre, melyet 13 pályázat között osztanak el. Ez utóbbiból csak a kerékpárutak fejlesztésére egymilliárdot szánnak.

Az úgynevezett LEADER, vagy vidékfejlesztési pályázatokra ebben a ciklusban 3-400 millió forint kerül térségenként, ám itt már 75-80 százalékos a támogatási intenzitás.

Ami viszont némi érdekességgel bíró tény: Kondora Bálint elmondása szerint az előző pályázati ciklus minden elköltött egy eurója a legnagyobb gazdasági növekedést pont Vasban eredményezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!