Gazdaság

2016.09.20. 15:05

Szombathelyen több, Vas megyében kevesebb a munkakereső – Hajszálnyi a nyári változás

Körkép – Nyár végi összesítését tette közzé kedden a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

Bakos Ágnes

Az adatsor szerint stagnál a vasi és a szombathelyi mutató, éppen csak egy századpontnyi elmozdulás látszik a nyári adatsorhoz képest. Éves szinten már más a helyzet.

Az augusztusi zárónapon 283 ezer 300 álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában, országosan. Vas megyében 4 ezer 43 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, Szombathelyen 1154 munkakeresőt.

Megyei szinten ez 15 fős javulás havi szinten: a júliusi záró adathoz képest ennyivel kevesebb a vasi munkakereső. Szombathelyt nézve hatfős emelkedés látszik: július utolsó napjaiban 1148 szombathelyi álláskereső szerepelt a regiszterben.

A munkaképes korú lakossághoz viszonyított arány alig mozdult a néhány fős változással. Vas megyében 2,29 százalékról 2,28 százalékra csökkent a relatív ráta, Szombathelyen 2,18-ról 2,19 százalékra változott.

Éves szinten már jelentősebb az elmozdulás: Szombathelyen egy év alatt 150 fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Vas megye egészében hatszázzal csökkent a munkakeresők száma tavaly augusztus óta.

Árnyalja az éves összehasonlítást, hogy Szombathelyen mintegy 650 fővel, megyei szinten mintegy 2 ezerrel csökkent a munkaképes korú lakosság száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!