Gazdaság

2016.04.26. 11:25

Táplánszentkereszti szántó 308 millióért - Folytatódnak a földárverések Vas megyében

Szombathely – Május közepén kezdődik a „Földet a gazdáknak” program harmadik üteme Vas megyében. Tíz árverési napot jelölt ki a Vas Megyei Kormányhivatal a következő hónapra, illetve egy árverés átcsúszik júniusra. Összesen 301 vasi földterület cserélhet gazdát, védett földek is.

Bakos Ágnes

A meghirdetett 301 Vas megyei területből nyolc földrészlet az úgynevezett Natura2000-es védelem alatt áll. A természeti védettséget az új tulajdonosnak sem szabad figyelmen kívül hagyni – ez kikötés az árverési hirdetményben.

A legdrágább eladó védett terület egy negyvenhektáros körmendi rét: 60 millió 200 ezer forint a kikiáltási ára. Most a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. bérli, az érvényes szerződés szerint a 2051 őszéig. Ugyanezek a paraméterei két másik körmendi földrészletnek: azokat is a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. bérli még 35 éven át, azok is Natura2000-es védettséget élveznek, mindkettő rét és erdő, vegyesen. A méretben és az árban van eltérés: a 7,3 hektáros terület 14 millió, a 15,5 hektáros 29,9 millió forintért cserélhet gazdát.

Illusztráció: Unger Tamás

A védett területek közül egy kámi és egy merseváti legelőtől, egy ostffyasszonyfai és egy répcelaki szántótól, valamint egy gércei réttől válik még meg az állam. Az ötből egy területnél most nincs bérlő, a kámit egy cég, a másik hármat pedig magánszemélyek bérlik jelenleg az államtól.

A kiírások szerint a június elsejei lesz a „legdrágább” nap a harmadik vasi árverési fordulóban. Aznap harminc területét adja el az állam, a kikiáltási árak nagy része 100 millió forint feletti. A legdrágább aznap és a teljes etapban egy táplánszentkereszti szántóterület: 97,1 hektáros a földrész, 308 millió forint a kikiáltási ára, és még 35 évre szóló bérleti szerződése van rá a Szombathelyi Tangazdaság Zrt.-nek. A második legdrágább terület egy csöngei rét és szántó. A 186,6 hektáros földrésztől legalább 292,4 millió forintért válna meg az állam. Egyébként most a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. bérli és használja.

A „legolcsóbb” nap a harmadik fordulóban május 20. lesz. Akkor 31 Vas megye földterület cserél majd gazdát, a legdrágább egy csöngei szántó lesz. A 42,1 hektáros terület kikiáltási ára 33,7 millió forint. Most a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. használja.

A harmadik vasi árverési fordulóban félmillió forintért lehet földterülethez jutni. A legolcsóbban egy ölbői legelőt kínál az állam: a 3,7 hektáros terület kikiáltási ára 500 ezer forint. A másik, 1 millió forint alatti földrészlet egy 3,2 hektáros ostffyasszonyfai legelő: 600 ezer forintért juthatnak hozzá az arra jogosult árverési résztvevők.

Az árverések helyszíne mind a tíz kijelölt licitnapon a Vas Megyei Kormányhivatal Welther Károly utcai épülete lesz, és minden kijelölt napon reggel nyolc órakor kezdődik a leendő vevők regisztrációja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!