Gazdaság

2014.10.24. 14:26

Telt ház a megyei szálláshelyeken és fürdőkben

Megyei körkép - Az idei ősz egyetlen hosszú hétvégéjén a magyar vendégek vannak többségben a megye fontosabb pihenőközpontjaiban.

Lisztmayer Zsófia

Sok család választja a wellnesspihenést az októberi hosszú hétvégén, ezt támasztják alá az általunk megkérdezett intézmények előfoglalási adatai is: csaknem mindenhol telt házra számítottak. Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára elmondta, hogy a hasonló időszakokban jellemzően a belföldi vendégek vannak többségben. Hozzátette: majdnem tíz éve tart Magyarországon az a folyamat, hogy a változatos programlehetőséget nyújtó wellness-szállodák megtelnek az ünnepekre, hosszú hétvégékre. A fővárosi vagy városi szállodák iránt nem jellemző ilyenkor az erős érdeklődés.

A régió egyetlen ötcsillagos szállodája majdnem teljes kihasználtsággal működik a hosszú hétvégén. Az adatok szerint 70 százalékban belföldi, 30 százalékban pedig külföldi vendégek töltik a négynapos hétvégét Sárváron. - Az őszi évek óta az egyik legnépszerűbb hosszú hétvégéink közé tartozik, a szálloda október végén mindig kiemelkedő foglaltsággal üzemel. Ezekre a napokra különleges programokkal készülünk, idén például többek között a Cotton Club Singers húszéves jubileumi előadásával lepjük meg vendégeinket – mondta el Lamperth Judit, a hotel vezérigazgatója.

A négyéves ikrek, Mátés Péter és Eszter egybehangzó véleményen vannak: nagyon jól érzik magukat és leginkább a medencék tetszenek nekik. - Néha lemerülök a víz alá a teherautómmal, és úgy játszom. Egyáltalán nem várom, hogy hazamenjünk – tette hozzá Petike.

A négycsillagos büki hotelben a hosszú hétvégére már egy hónappal ezelőtt elfogytak a helyek, a vendégek túlnyomó többsége belföldi. Az őszi szünet hetében szintén teljes telt ház lesz. Mivel az őszi szünetre kiemelt gyermekkedvezményt hirdetett a szálloda, nagyon sok magyar család foglalt szobát és tervezte ide a családi pihenést.

Kiss Zdenka és Bakai Péter szerdán érkeztek Mórról a büki hotelbe négy hónapos kisbabájukkal, Szofival. Elmondásuk szerint mindennel elégedettek, és szívesen visszajönnének a későbbiekben is. – Sok programot szerveznek gyermekeknek, ma este például gyerekbuli is lesz, bár Szofi még nem igazán fogja a többiekkel ropni.

Sárvár gyógyfürdőjében ebben az időszakban színes programok egészítik ki a kínálatot. A hosszú hétvégén és az őszi szünetben is különleges szauna-szeánszokkal várják a szaunázás szerelmeseit. A hosszú hétvégén, valamint az őszi szünetben is kiemelt vendégforgalom várható. Az aktív pihenést kedvelők az őszi szünet végéig tehetik próbára magukat a fürdő mellett található Kalandparkban, ahol a 120 állásos erdei drótkötélpálya mellett kipróbálhatják egyebek között az íjászkodást, a bátorságpróbát, a famászást, ládaépítést is.

A Zsámbékról érkezett Marosi család kifejezetten a hosszú hétvégére keresett magának szállást a közelben. – Botond, a kisfiúnk már iskolás, ezért igyekeztünk olyan időpontot választani a kikapcsolódásra, amikor nem csak egy-két szabad napunk van. A gyerekek nagyon élvezik a medencéket, nehéz is őket kikönyörögni onnan. A feleségemmel együtt mindennel elégedettek vagyunk, nem bántuk meg a választásunkat.

Szentgotthárdon a hosszú hétvégén elsősorban magyar vendégeket várnak. A fürdő mellett lévő hotel még nem működik, ezért a vendégek csak a város egyéb szálláshelyeit tudják igénybe venni. A fürdő akciós családi jegyárakat hirdetett a hosszú hétvégére, speciális őszi menüt kínálnak és a gyerekeket is újdonságokkal várják az éttermeikben. A határon túlról érkező napi vendégekre is számítanak: októberben ugyanis nyugdíjas hónapot tartanak, és különböző kedvezményeket kínálnak az idelátogató idősebb vendégek számára.

Az Őrség is nagyon telített a szálláshelyek tekintetében a hosszú hétvégén. Bár a falusi turizmus népszerűségét kicsit leszorították a wellness lehetőségek, nagyon sokan keresik a természetközeli szálláshelyeket. Jóval kevesebben voltak idáig a hónapban, a legtöbb család a munkaszüneti napokkal megtoldott hétvégére számított. Az időjárás fintora, hogy egészen idáig szép idő volt, most pedig nyirkos és hideg van. Gaál Zsuzsanna szalafői szállásadó hozzátette, hogy a városból érkezett vendégeket megfogja az itt található nyugalom. Élvezhetik az erdők csendjét és a régmúltból megmaradt épületeket is meg tudják csodálni. - Kisállataim is vannak, melyeket a gyermekek különös örömmel és érdeklődéssel fogadnak. Egy városi gyermek számára a kiscsibe kikeltése is nagyon érdekes, mindig szívesen hallgatják a történeteimet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!