Gazdaság

2016.12.05. 18:05

Tervezett lakásra is van hitel

Szombathely - Januártól még könnyebb lesz igénybe venni a CSOK-ot. A hitel már a tervezőasztalon lévő lakásokra is jár. Egyelőre csak használt ingatlanokra veszik igénybe azon kevesek, akik megkapják.

Turbók Attila

Januártól további könnyítések várhatók a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) felvételi szabályaiban. A leglényegesebb: már a tervezőasztalon lévő lakásra is igényelhető a támogatás. Ez kockázatokat is rejt, amelyekről egy szombathelyi szakértő beszélt lapunknak.

- Tény és való, hogy van érdeklődés, igénylés is a CSOK-ra, de egyelőre csak mérsékelten, és a jelenlegi piaci helyzet miatt inkább a használt lakások esetében veszik igénybe, mert a még meg nem épült, új lakások nagyon hiányoznak a kínálatból - jelentette ki Bokor Tibor. Az ingatlanszakértő hozzátette: eddig meglehetősen kevés olyan embert láttak, aki megkapta a CSOK-ot és vásárolt is lakást.

- Tapasztalataink szerint sokan vállalnak inkább harmadik gyereket, hogy jogosultak legyenek a kedvezményre - mondta a szakértő. A mérsékelt érdeklődés egyik oka, amelyet az új lakástámogatási program megítélésénél figyelembe kell venni, hogy még nem épültek fel azok az új társasházi lakások, amelyek nagyobb mértékű CSOK-igénylést generálnának. A megyeszékhelyen több helyszínen folyó lakásépítések 2017-ben fejeződnek be, akkor kerül több új lakás az ingatlanpiacra.

Bokor Tibor szerint Szombathelyen százas nagyságrendben épülnek új lakások. Átadások jövőre Fotó: Szendi Péter

- A lakásépítések évek óta nem látott felfutását jelzi, hogy Szombathelyen is százas nagyságrendű a folyamatban lévő lakásépítési ügylet, ezek finanszírozási igénye pedig több milliárd forintra rúg - tudtuk meg Bokor Tibortól. A piacról szólva kiemelte: az év végével sem lanyhul a kereslet, ezt az is növeli, hogy az utóbbi időben a brókerházak iránt csökkent a bizalom, az így felszabadult források pedig az ingatlanpiacon csapódnak le.

Hogy mi fog változni jövőre?

- Arra számítunk, hogy a társasházi projektek átadása 2017 tavaszától tovább növeli majd a CSOK iránti keresletet, minthogy a 10 milliós támogatás, illetve a CSOK-hoz kapcsolódó 10 milliós kamattámogatott hitel egyaránt az új lakások vásárlására és építésére igényelhető - hangoztatta a szakértő.

A CSOK-kot szabályozó kormányrendelet az elfogadása óta már többször változott, ez év szeptemberében pedig egy nagyobb könnyítési csomagról született döntés, amelynek az egyik legfontosabb eleme, hogy január 1-jétől a családi otthonteremtési kedvezmény a kérelem benyújtásakor az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhető, azaz már a használatbavételi engedély megléte előtt is lehívható a támogatás. Ezen új szabály szerint már a tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhető a CSOK, igaz, a folyósítás csak a használatbavételi engedély megszerzését követően történhet.

- Nyilvánvalóan ez jó hír, de ez az intézkedés csak akkor lesz pozitív hatású, ha a CSOK-ot az építkezés alatt kiutalják az ingatlanfejlesztőnek. Azaz nem lesz különbség a fizetés teljesítésében a készpénzes és a hiteles, illetve a CSOK-os vevők között - mondta az ingatlanszakértő. Az is biztosan látszik, hogy a CSOK-os könnyítések életbe lépése miatt jó eséllyel még több fejlesztés indulhat, de ez kockázatot is jelent.

- Január 1-jétől az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhető a támogatás - ezért érdemes lesz az építés minél korábbi szakaszában lecsapni az új lakásokra -, de ez azzal járhat együtt, hogy a piacon tapasztalat nélküli, kevéssé hozzáértő fejlesztők jelennek meg, akiknek csak tervrajzon létező lakásaik lesznek, ezért a vásárlóknak minden esetben érdemes utánanézniük a beruházónak - figyelmeztetett a könnyítés buktatóira Bokor Tibor.

Fontos változások történtek az igényléskor figyelembe vehető gyermekekkel kapcsolatban is. Az új szabály szerint 25 éves korig, a magzatot pedig már 12 hetes korától figyelembe lehet venni (a korábbi 24 hetes helyett) az igénylésnél. Ha egy gyermek mindkét szülőjét elveszíti, ezentúl a gyámja is igényelheti a CSOK-ot, ha a gyámság már legalább egy éve fennáll. Fontos változás, hogy az igénylő esetleges elhalálozása esetén egyenes ági rokona, házastársa, élettársa is tulajdonjogot szerezhet a CSOK-os ingatlanon anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást.

A legfrissebb hírek szerint a kormány a jövő év elején két újabb javaslatot is tárgyal, amelyek arról szólnak, hogy a teljes CSOK-ot önrészként is figyelembe lehessen venni, illetve hogy a lakásvásárlás önrészét vissza lehessen igényelni az szja-ból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!