Gazdaság

2016.02.01. 11:06

Több gyerekért több pénz jár - Ha Ausztriában dolgozik, az osztrák államtól is igényelhet családi pótlékot

Körkép - Ausztriában a családi pótlék összege háromszorosa a hazai juttatásnak, az osztrák gyessel milliókhoz juthatunk. Lehet, hogy ön is jogosult a támogatásokra?

Budai Dávid

Amióta a csok körül forog a világ, a családi pótlékot hajlamosak vagyunk mostohagyerekként kezelni, és nem foglalkozunk vele. Pedig 2016-ban azzal kapcsolatban is történtek változások. Vas megyéből pedig előszeretettel járnak át dolgozni Ausztriába, márpedig nyugati szomszédainknál sem ismeretlen fogalom a családi pótlék. Az az elv, hogy aki ahol dolgozik, onnan számíthat a családoknak járó juttatásra. Persze ahhoz, hogy euróban kaphassuk a pótlékot, sok mindennek meg kell felelni, de az összegeket elnézve megéri az utánajárást.

Szabó-Varga  Krisztina tanácsadó elmondta, nem csak a juttatás mértékében van különbség. Míg Magyarországon a családi pótlék általában a gyerek 18 éves, de legkésőbb húszéves koráig jár, addig Ausztriában 24 éven keresztül is kaphatjuk, ha a gyerek nappali tagozatos diák, és nem lóg a suliból, vagyis rendben vannak a kreditigazolásai. Magyarországon három dolog határozza meg a családi pótlék összegét: a gyerekek száma, egészségi állapota, és az, hogy a szülők közösen vagy egyedül nevelik-e gyermeküket; nem függ azonban a gyermek korától. Ausztriában viszont úgy gondolkodnak, hogy kisgyerek kis pénz, nagy gyerek nagy pénz, így minél idősebb a gyerek, annál több pénzt kap. Amiben hasonlít a két rendszer, hogy mindkét országban egymást érik a jogszabályváltozások, és évről évre módosulnak az összegek.

Ausztriában 111,8 euró jár születéskor, és ötven euróval több, ha a gyerek már 19 éves - a sógorok díjazzák az éveket (Illusztráció: Kelemen Attila)

Jelenleg Magyarországon egy egygyermekes család 12 ezer 200 forintot kap csemetéje után. Ha a szülő egyedül neveli a gyermekét, akkor már 1500 forinttal több jár. Kétgyermekes család esetén 12 ezer 300 forint jár gyermekenként, ha pedig egyedül nevel valaki két gyereket, akkor gyermekenként már 14 ezer 800 forintot kap. Három vagy több gyermek estén 16 ezer forint, míg egyedülálló szülő esetében 17 ezer forint a családi pótlék gyermekenként. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén 23 ezer 300 forint jár, míg ha a szülő egyedül neveli beteg gyermekét, akkor 25 ezer 900 forint.

Ausztriában ezzel szemben 111,8 euró jár születéstől, de már 119,6 euró hároméves, 138,8 euró tízéves, míg 162 euró 19 éves kortól. Ha a gyermek súlyosan fogyatékos, akkor a felsorolt összegeken túl még 152,9 eurót kap a család. Ausztriában is díjazzák, ha egy család több gyereket vállal. Két gyermek esetén 13,8, három gyermek után 51, négy gyermek után 104, öt gyermek után 157, hat gyermek után pedig 210 euró jár még pluszban. A hetedik gyermektől pedig minden gyerek után jár 51 euró.

Jól látszik, hogy Ausztriában - 313 forintos euróval számolva - a legkisebb összeg is 35 ezer forintos juttatást jelent, ami csaknem a háromszorosa a magyar családi pótléknak. Felmerül a kérdés, mit kell tennie annak, aki az osztrák családi pótlékra szomjazik. Alapvetően két esetben van lehetőség megkaparintani az eurókat. Az egyik ilyen eset, amikor a családban két különböző országban dolgoznak a szülők, egyikük Ausztriában, a másik pedig Magyarországon, miközben a család Magyarországon él. Esetükben a családi pótlékot Magyarországon kell igényelni. Azonban nem kell lemondani teljesen az osztrák családi pótlékról sem, ugyanis a különbözet kiutalását még lehet kérni. Ha sikerrel járunk, akkor az osztrák állam azt az összeget fogja utalni, amennyivel az osztrák juttatás magasabb. A másik eset, amikor mindkét szülő Ausztriában dolgozik, és a család Magyarországon él, ilyenkor az ellátást elsődlegesen annak az államnak kell biztosítania, ahol a jogosult kereső tevékenységet folytat. Ebben az esetben tehát Ausztriából várhatjuk a családi pótlékot.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy míg egy magyarnak, ahhoz, hogy hozzájusson a Magyarországon igényelt családi pótlékához, viszonylag egyszerű dolga van: megszületik a gyerek, megigényli, megkapja. Ahhoz azonban, hogy Ausztriában is megkaphassuk, már egy kicsivel többet kell tenni, főleg abban az esetben, ha csak az egyik szülő dolgozik kint. Azonban ha minden kötelező igazolással rendelkezünk, jól járunk. Főleg, hogy a családi pótlékon felül jogosultak lehetünk még a gyermekenkénti 58,4 euró családi adókedvezményre, ráadásul ezt kérni sem kell, ha megkaptuk a családi pótlékot, akkor automatikusan jár.

Ezzel még nincs vége, akinek jár a családi pótlék, annak jár az osztrák gyes is, feltéve, ha jövedelmünk nem éri el a 16 ezer kétszáz eurót évente. Mivel ez átlagosan 1350 eurót jelent havonta, ennyit pedig simán megkaphat egy magyar is, most biztosan arra gondol, milyen trükkösek ezek az osztrákok. Ez csak első ránézésre igaz, ugyanis nyugati kollégáink nem kiskaput, hanem egy valóságos  Bécsi  kaput hagytak nekünk. Ugyanis  csak  a családi  pótlék esetében feltétel, hogy az igénylő csak az Ausztriában  dolgozó szülő lehet, a  gyesnél  ez nem elvárás. Így mindössze annyit kell tenni, hogy azt a gyermekével otthon maradó szülő igényli.

Nem kevés pénzről van szó, ráadásul öt verzió közül választhatunk: 30, 20, 15 vagy 12 hónapig vehetjük igénybe a segélyt. Attól függően, hogy melyiket választjuk, havi 436, 624, 800 vagy 1000 eurót kaphatunk. Választhatjuk továbbá azt is, hogy az utolsó nettó jövedelmünkhöz igazodjon a gyes, ilyenkor a keresetünk nyolcvan százalékával, de maximum napi 66 euróval számolhatunk egy éven át. Míg az első négy verzióban 12-13 ezer eurót lehet „kaszálni”, addig  az  utolsó változat esetében  akár  24  ezer eurót, azaz  7,5  millió  forintot is lehet szerezni  csak  a gyesből Ausztriában. Na de hol van ez a 10+10 milliós csok-tól?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!