Gazdaság

2014.10.23. 13:10

Tök jó volt az idei termés

Jó termésről számoltak be azok az őstermelők, akik tököt termesztenek Vas megyében: az időjárás megfelelő volt idén, ez a növény nem szenvedte meg a szokatlanul sok csapadékot.

Peltzer Géza

A tök nem tartozik a főbb szántóföldi növények közé Vas megyében – így pontos kimutatás sincs arról, hogy mekkora területen termesztik. Azonban számos család – elsősorban az Őrségben – viszonylag nagy területen veti minden évben, így nem mindegy, milyen termést hoz. Idén nem panaszkodnak a töktermesztők.

– Jó termést tudtunk idén betakarítani tökfélékből a – mesélte a vásárcsarnokban egy nemesbődi őstermelő, aki mintegy száz négyszögölön termeszti ezt a növényt. – Ez egyaránt igaz a cukkinire, a spárgatökre és a patiszonra, sütőtökre és úgy hallom, az olajtökre is. A szokatlanul sok csapadék nem ártott meg neki, de csak azokon a területeken hozott kiemelkedő termést, ahol előzőleg nem mű-trágyával, hanem szervestrágyával kezelték a talajt – tette hozzá.

Horváth Márton Vasasszonyfáról hozott tököt a piacra. Fotó: Unger Tamás

A keresletre sem lehet panaszkodni szerinte, kedden tizenegy óra körül például már mindent elvittek tőle a piacon. A tök kilója most körülbelül száz forintért cserél gazdátvásárcsarnokban, a sütőtök azonban ennél drágább, a csúcs a 250 forint/kilogramm.

A termelő hozzátette: a sütőtök akkor igazán finom, ha már megcsípte a dér, ettől lesz ugyanis édes, zamatos, és „lisztes" az állaga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!