Gazdaság

2015.09.29. 12:09

TOP-on leszünk: 36 milliárd forint támogatás jut Vas megyének

Szombathely - Vas megye 21 milliárd, Szombathely 15 milliárd forintot fordíthat különféle fejlesztési célokra. Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke szerint lehetőséget kell adni a helyi tervezőknek.

Budai Dávid

Augusztusban elfogadta a kormány a megyék és a megyei jogú városok által elkészített integrált területi programokat, ezzel megnyílt az út a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtása előtt, a csaknem 1200 milliárd forint fejlesztési forrásra kiírt első pályázatok ősszel jelennek meg. 18 megye és a 22 megyei jogú város a maga által tervezett integrált területi programok alapján juthat támogatáshoz. A kormány minden megye és megyei jogú város számára meghatározott egy keretösszeget, amelyre a helyi gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtő programjaikat tervezhették, illetve megvalósíthatják. A megyék összesen 799 milliárd forintos keretösszegre, míg a megyei jogú városok további 387 milliárd forintos keretre tervezték meg fejlesztési programjaikat.

Nádor István Fotó: Unger Tamás

És akkor lássuk, mennyi jut a TOP-ból nekünk: Vas megye 21 milliárd, míg Szombathely megyei jogú város 15 milliárd forintot fordíthat különféle fejlesztési célokra, mint például foglalkoztatás, foglalkoztatási mobilitás, energiahatékonyság javítás, környezetvédelem, közlekedésfejlesztés, megújuló energiák használata – tudtuk meg Nádor Istvántól, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnökétől. Hogy ez igen komoly forrás az önkormányzatoknak, de a fejlesztések révén akár közvetlenül a családoknak is, abban mindenki egyetért.

A kamara elnökének régi vesszőparipája, hogy spórolni nem a tervezésen kell, mert ott nem éri meg. Ha egy kicsit több energiát, időt és pénzt szánunk egy tervre, akkor jobb megoldások születnek, amelyből gazdaságosabb kivitelezést, illetve takarékosabb működést lehet elérni. Ehhez elengedhetetlenek a jó és megbízható tervezők. Nádor István úgy látja, az volna a szerencsés, ha a közbeszerzési törvény figyelembevétele mellett lehetőség szerint Vas megyei tervezők kapnának megbízást. Több érv is szól emellett. Egyrészt a megye rendelkezik azzal a szellemi kapacitással, amely lehetővé tenné a helyi tervezők foglalkoztatását, márpedig mindenkinek érdeke, hogy helyi vállalkozók jussanak munkához, ha másért nem, hát azért, mert helyben fizetik az adót. Másrészt kézzelfogható gyakorlati haszna is van, hiszen azok a helyi mérnökök akkor is elérhetőek lesznek, ha az adott projekt megvalósul, míg a messziről érkező tervezők esetében ezt már nem lehet elmondani.

Nádor István azt szeretné, ha a majdani beruházók, legyenek azok önkormányzatok vagy vállalatok, először kicsit körülnéznének a megyében, hogy milyen lehetőségeik vannak, és lehetőséget adnának a helyben élő mérnököknek is a pályázatokon való indulásra. Ebben segítségükre lehet a mérnöki kamara adatbázisa is.

A TOP elsődlegesen a helyi közvetlen gazdaságfejlesztést támogatja, a megyék és megyei jogú városok saját fejlesztéseihez biztosít forrásokat a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban. Az integrált területi programok elfogadása az egyik előfeltétele volt a pályázati felhívások megjelentetésének. Ezeket a nemzetgazdasági tárca minden érintett területi szereplővel közreműködve készíti elő annak érdekében, hogy a TOP keretében meghirdetett felhívások a szakpolitikai követelményeken túl a területi igényekkel összhangban jelenjenek meg. A végleges felhívások várhatóan ősszel jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!