Gazdaság

2016.11.16. 19:45

Törődjön többet egészségével! - Hogyan élvezhetnénk a jól megérdemelt pihenést, ha sokat kell járnunk orvoshoz?

A nyugdíjba vonulás előfeltétele, hogy vajon eljutunk-e és milyen helyzetben a jól megérdemelt pihenésig?

Turbók Attila

Amíg arról beszélünk, hogy milyen lesz az életszínvonal a nyugdíjas években, kevés említés esik arról, hogy egyáltalán hányan és hogyan jutnak el odáig. Az ok: az egészségi állapot.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a megváltozott munkaképességűek négyötöde a 45-64 év közötti korosztályból kerül ki, ezen belül az érintettek 60 százaléka, 400 ezer ember 55 évnél idősebb, vagyis több százezer olyan, néhány évvel a nyugdíjküszöb előtt álló ember van, aki már képtelen, vagy csak korlátozottan tud dolgozni. Minden harmadik 60-64 éves olyan egészségi problémával küzd, amely megnehezíti, vagy akár lehetetlenné teszi számára a munkavégzést. Pedig egyre tovább kell dolgozni, itthon is.

Egyre jobban kitolódik a nyugdíjkorhatár. Vigyázzunk magunkra! Illusztráció: Szendi Péter

Az érintettek több mint egyharmadánál mozgásszervi eredetű probléma okozza a bajt. Második helyen a keringési rendszer betegségei állnak, ezek az érintettek 30 százalékánál voltak a háttérben. A férfiaknál és a nőknél is ugyanazok a vezető egészségi problémák, de a férfiak a több fizikai munkától több mozgásszervi panasszal bírnak . A nők között egyébként több a megváltozott munkaképességű: 11,9 százalékuk tartozik ebbe a kategóriába, míg a férfiaknak csak 10,7 százaléka. Viszont utóbbiaknál alacsonyabb a várható élettartam, tehát a hölgyek - ha betegebben is, de tovább élvezik a nyugdíjat.

A megváltozott munkaképességűek majdnem fele egyébként olyan háztartásban él, amelynek nincs foglalkoztatott tagja, miközben az épek esetében ez az arány mindössze 10 százalék, ami jelzi súlyosan hátrányos helyzetüket. A 19-64 éves magyar népesség foglalkoztatási rátája 66,4 százalék volt tavaly, ezen belül a megváltozott munkaképességűeké 20,8 százalék, vagyis még mindig csupán minden ötödik megváltozott munkaképességű embernek van munkája. Az, hogy egy megváltozott munkaképességű dolgozik-e, nagymértékben függ attól, hogy egészségi állapotánál fogva jogosult-e valamilyen ellátásra, vagy sem. Az adatok szerint az érintettek háromnegyede részesül valamilyen rendszeres pénzbeli juttatásban - ami jellemzően nyugdíj vagy járadék.

A fenti egészségügyi helyzet pedig csak keveseknél javul a kor előrehaladtával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!