Gazdaság

2017.02.14. 20:25

Történelmi csúcs Vasban is a nők foglalkoztatásában

Húszéves csúcson a női foglalkoztatás Vas megyében is, ám a részmunkaidős megoldások feltételein még lenne mit javítani.

Viola Beata

- Történelmi csúcson a nők foglalkoztatása Magyarországon és természetesen Vas megyében is - jelentette ki egy nemrégiben Szombathelyen tartott konferencián Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának elnöke. A szakember öröme azonban még akkor sem felhőtlen, ha ezzel a csúccsal az uniós rangsorban a harmadik helyen állunk, van ugyanis egy olyan részlete is a nők foglalkoztatásának, ahol a közösségi részvételünk csak a 27. helyre korlátozódik, ez pedig a részmunkaidős foglalkoztatás.

- Pedig ez utóbbi ennél nagyobb arányú bevezetésére itthon is nagy szükség lenne, ami azonban egy kicsit más vállalati kultúrát is feltételez - jelentette ki a kuratóriumi elnök. Szalai Piroska a Vasi Családi Védőháló projektindító rendezvényén beszélt a nők gazdasági helyzetéről, ám ott is hangoztatta: a női foglalkoztatás elválaszthatatlan a családok helyzetének meg-erősítésétől, melyhez az említett Vas megyei program is csatlakozott.

Grafika: bvk.hu

A napjainkban még meglévő bérkülönbségekről szólva elhangzott: egyelőre 3,8 százalékkal alatta maradnak a női bérek a férfiakénál, de ez az arány már így is jóval kisebb, mint a más mérések szerinti 15 százalékos különbség.

- A Vas megyei nők helyzetét elemezve optimális számokat olvashatunk - jelentette ki a kuratórium elnöke. Az országos statisztikák szerint 2015-ben megyénkben volt a legnagyobb arányú a hölgyek foglalkoztatása, ez azonban már 2014-ben is meghaladta az uniós átlagot. - Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a legfoglalkoztatottabb korcsoport pontosan a szülési korban lévő nőké. Őket sem a családtól, sem (ha szükséges) a munkavállalástól nem szabad eltántorítani. Ehhez azonban a cégek hozzáállásán is változtatni kell - hangoztatta Szalai Piroska.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!