Gazdaság

2014.10.13. 18:50

Történelmi csúcson a méz ára

Idén gyakorlatilag nem tudtak akácmézet termelni Vas megyében, a méhészeket hatalmas kár érte, ezért a Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint vis major bejelentést tehetnek.

Budai Dávid

Az Országos Méhészeti Egyesület egy neve elhallgatását kérő munkatársától megtudtuk, hogy a méz ára soha nem látott magasságokba szökött. A tavalyi 1300-1400 forintos átlagárhoz képest, idén 1600-1800 forint a méz felvásárlási ára. Ennek oka, hogy az Yvette ciklon május közepén érte el Magyarországot és május 20-a körül vonult el. Így az akácméz-termelés szempontjából meghatározó időszak a méhészek számára teljesen kiesett. Hogy pontosan mi történt, arról Tóth Bálint fiatal, szombathelyi méhészt kérdeztük:

Három dolognak mindenképpen össze kell jönni, ahhoz, hogy a méhész sikeres lehessen, először is erős családokra van szükség, másodszor a növényeknek is olyan állapotban kell lenniük, hogy tudjanak nektárt termelni. Harmadszor megfelelő időjárásra van szükség. Az év elején bizakodóan néztünk a jövőbe, mivel az enyhe tél miatt nem kellett tartanunk attól, hogy az akác elfagy. Mégis az időjárás okozta azt, hogy Vas megyében az akácméz termelése idén kimaradt, ami azért különösen fájó a megyében élő méhészeknek, mivel jó méhlegelőnek Vas megyében csak az akác számít, a repce és a napraforgó kevésbé jelentős.

Tóth Bálint szombathelyi méhész vándoroltatta méheit, ami segített a legnagyobb veszteség elkerülésében, ám az Yvette ciklon hatásait ő is megérezte. Neki is szól az állami vis maior támogatás

Az Yvette éppen akkor csapott le, amikor a méheknek ki kellett volna repülni, aztán a hirtelen jött felmelegedés az akácvirágokat tette tönkre. Így a méhek és az akác nem találkozhatott. Ennek aztán az lett a következménye, hogy a méhek erőteljes rajzásba kezdtek, mivel nem volt munkájuk. A kirepülő méhcsaládok csak tovább növelték az amúgy is tetemes veszteséget.

Tóth Bálint, aki már 8 éve foglalkozik méhészkedéssel és 250 méhcsaládot nevel, akácmézből egyáltalán nem tudott termelni. Ő legalább vándoroltatta a méhcsaládokat, ám akik ezt sem tették meg, azoknak tényleg nagyon rossz évük volt idén. A problémát tetézi az is, hogy az év elején még kedvezőnek ítélt enyhe tél miatt nagyon sok atka jelent meg a méhesekben, így az átlagosnál nagyobb pusztulás várható a méhcsaládokban.

Azért, hogy csökkentse a veszteségeket, a Földművelésügyi Minisztérium lehetőséget nyújt a méhészeknek, hogy november 18-áig vis maior bejelentést tegyenek.

A vis maior bejelentés révén a hivatalos megfogalmazás szerint lehetőség nyílik arra, hogy a termelők egyes korábban igénybe vett támogatásokhoz, intézkedésekhez kapcsolódó vállalásaik teljesítésére, részbeni felmentést vagy halasztást kapjanak. Szerettük volna tudni, hogy pontosan kik élhetnek a bejelentés jogával, a Földművelésügyi Minisztérium csütörtökön ígért tájékoztatást. Várhatóan tovább emelkedik a méz ára, bár Tóth Bálint szerint lesz majd egy pont, amikor az emelkedés megáll, hiszen külföldről pótolják a hiányt, a méhészeken azonban ez sem segít.

Az Yvette névre keresztelt mediterrán ciklon még májusban csapott le az országra, nem voltak ritkák a 110km/h fölötti széllökések sem, becslések szerint mintegy 1,6 milliárd forintnyi kárt okozott a viharos időjárás, május 19-éig 21 ezer bejelentés érkezett a biztosítótársaságokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!